Запорізька АЕС знову на межі блекауту через російські обстріли, — “Енергоатом”

ЗАЕС. Фото: gettyimages.com

Запорізька атомна електростанція (ЗАЕС) знову на межі блекауту. Російські окупанти пошкодили одну з двох ліній електропередачі. Про це повідомляє FREEДОМ із посиланням на “Енергоатом“.

Там зазначили, що наразі ЗАЕС з’єднана з українською енергосистемою тільки однією лінією електропередачі. У разі її пошкодження виникне аварійна ситуація через втрату зовнішнього живлення насосів, що охолоджують активні зони реакторів і басейни витримки палива.

Українські енергетики також наголосили, що під управлінням російських загарбників забезпечити безаварійну експлуатацію станції неможливо.

“Запорізька атомна електростанція має негайно перейти під повний контроль України, її законного оператора — “Енергоатому”, а Росія повинна вивести зі станції своїх військових і військову техніку. Це єдиний шлях до відновлення ядерної та радіаційної безпеки всього континенту”, — з повідомлення “Енергоатому”.

Нагадаємо, що від початку російської окупації ЗАЕС пережила вісім повних і один частковий блекаути, під час яких запускалися аварійні дизель-генератори та системи безпеки. Відмова цих систем може призвести до аварійної ситуації.

Читайте також: Російська присутність на ЗАЕС означає фундаментальну загрозу радіаційній безпеці всієї Європи та світу, — Зеленський

Раніше повідомлялося, РФ може готувати ядерну провокацію на Курській або Запорізькій атомних електростанціях, щоб звинуватити в ній Україну. Про це заявили в МЗС України у відповідь на вкидання російської пропаганди про нібито плани Києва застосувати “брудні бомби” або атакувати атомні електростанції. 

Прямий ефір