Ключові принципи роботи військової комендатури в Курській області пояснив аналітик

Курська область. Фото: argumentua.com

Проводячи спецоперацію у Курській області, українська сторона демонструє, що вона дотримується взятих на себе зобов’язань, згідно з ратифікованою Женевською конвенцією. На цьому в ефірі телеканалу FREEДОМ акцентував військово-політичний аналітик Дмитро Снєгирьов. 

Він зауважив, що українська сторона демонструє, зокрема, західним партнерам, що неухильно дотримується міжнародного права, на відміну від Російської Федерації. 

“Наведу показовий випадок. Російська влада заявила про те, що розміщуватиме переселенців із Курської області на тимчасово окупованих територіях Запорізької області. Ці дії російської офіційної влади порушують статтю 49 Женевської конвенції. Це фактично примусовий характер переміщення свого цивільного населення на тимчасово окуповані території. І це — воєнний злочин”, — акцентував Снєгирьов. 

Такі факти, у разі підтвердження, українській стороні, яка вже ратифікувала Римський статут, треба документувати й збирати доказову базу, аби потім притягувати до кримінальної відповідальності безпосередніх виконавців, наголосив Снєгирьов. 

“Необхідно використовувати цей факт проти самої РФ, навіть в інформаційному полі. Це дуже серйозний прокол російської сторони”, — акцентував спікер. 

Водночас, за його словами, Україна має право евакуювати цивільне населення РФ безпосередньо із зони бойових дій. 

“Скажімо, із Суджі, де зараз немає активних бойових дій, ми евакуювати людей не можемо, тоді це буде розцінено як депортація. Є багато нюансів, які свідчать про те, що українська сторона заявою про введення військової комендатури взяла на себе зобов’язання щодо соціально-економічного забезпечення тих територій”, — сказав гість ефіру.

Він також акцентував, що слід дуже обережно ставитися до тез про те, що це нібито окуповані території. 

“Це українські історичні території, відповідно до міжнародно визнаних договорів. Тому, коли Україну можуть намагатися звинуватити в порушенні певних положень Женевської конвенції як “країну-окупанта”, ми — не окупанти. Це перше. Друге — військові комендатури. Їхня основна функція — боротьба з розвідувально-диверсійними групами противника і підтримання правопорядку”, — пояснив аналітик. 

Україна заявила, що займеться і медичним забезпеченням, і питаннями життєдіяльності, питаннями освітніх установ на частині територій Курської області, доповнив спікер. 

“Головне, ми готуємо ті території, згідно з міжнародними принципами, до проходження зимового періоду. Українська сторона заявляє про те, що ми там залишаємося, а створення комендатури свідчить саме про такий надалі план Києва. Є багато нюансів. І всі вони свідчать на користь української сторони”, — резюмував Снєгирьов.

Читайте також: Нормальне явище для правової держави: експерти пояснили, навіщо Україна створила військову комендатуру в Курській області РФ

Прямий ефір