Які сили військове керівництво РФ направляє в Курську область, розповів військовий експерт

Курська область. Фото: verstka.media

Міністр оборони Росії Андрій Бєлоусов оголосив про створення трьох нових угруповань військ — “Бєлгород”, “Брянськ” та “Курськ”, щоб зняти з себе відповідальність. Таку думку в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив військовий експерт Ян Матвєєв.

“Я думаю, що тут більше не амбіції Бєлоусова, а скоріше необхідність та спроба зняти із себе відповідальність. Зокрема тому, що ось створили тепер ці угруповання, отже, якщо що, з них будуть і питати. Що стосується Курського угруповання, то зараз уже відомо, що ті частини, які воюють, — це 810-та бригада морської піхоти, 155-та бригада морської піхоти російська, 488-й та 272-й мотострілецькі полки. У 488-му більшість військовослужбовців — це строковики. Різні ці псевдодобровольчі підрозділи, які були створені на окупованих територіях, ось ця бригада “П’ятнашка”, там батальйон “Че Гевара” та інші, плюс “ахматівці”, природно, й додатково перекидають ще та ще підрозділи поступово. 200-ту бригаду нещодавно перекинули, яка воювала в районі Часового Яру. Ймовірно, незабаром ми дізнаємося про якісь нові підрозділи”, — розповів він.

Матвєєв зазначив, що українські військові виклали відео з новими полоненими, на якому видно вантажівку, що належить російській 4-й танковій дивізії.

“Відповідно, тут незрозуміло, це саму дивізію або її підрозділ перекинули, або просто техніку взяли в неї. Але, з усім тим, багато підрозділів російського угруповання “Північ”, яке наступало на Харківському напрямку, їх якраз перевозять у Курську область зараз. Що стосується угруповань “Брянськ” і “Бєлгород”, тут питання. І не знаю, які там будуть підрозділи. Я не думаю, що їм передадуть якісь серйозні сили. Просто тому, що цих сил не вистачає”, — сказав військовий експерт.

За його словами, у Бєлгородській області й так є угруповання “Північ”, і поки що незрозуміло, чи стане “Бєлгород” його частиною, чи діятиме окремо.

“Що стосується Брянської області, ну, можливо, якось посилять справді, але навряд чи суттєво, оборону кордону завдяки ось цьому угрупованню “Брянськ”. Але зате тепер буде в кожній області свій якийсь командир, якого можна буде призначити винним у разі чергового прориву”, — вважає Матвєєв.

Він також констатував, що є інформація про перекидання в Курську область солдатів-строковиків із кількох військових частин по всій Росії.

“Поки що немає розуміння, чи вступили вони безпосередньо в бої, чи беруть участь вони, але факт про те, що їх везуть, він досить добре був підтверджений… Має минути якийсь час, щоб з’явилися ознаки того, що ці строковики будуть робити в Курській області та чи везуть їх дійсно туди”, — сказав Матвєєв.

Читайте також: Операція ЗСУ в Курській області завдала іміджевих втрат Путіну — думка

Нагадаємо, військовий оглядач Денис Попович розповів, що є інформація, що Путін нібито дав розпорядження витіснити Збройні сили України з Курської області до початку жовтня. Для того, щоб домогтися цього, російське військове командування знімає війська з найменш пріоритетних для Кремля напрямків і перекидає їх у прикордоння Курської області.

Прямий ефір