Товарообіг між Москвою та Пекіном падає: про страждання російських і китайських компаній розповів Блант

Прапори РФ і Китаю. Ілюстрація: gettyimages.com

Товарообіг між Москвою та Пекіном падає, а санкції починають працювати. Про це сьогодні, 22 серпня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів російський економічний оглядач і публіцист Максим Блант.

“Щодо двозначної політики, то це не зовсім справедливо, тому що є китайська держава, яка декларує, що ми друзі, й Китай жодним чином не бере участі в тому, як вони називають, конфлікті, що спалахнув між Росією та Україною. Але це заява офіційних китайських осіб. Є китайські банки, китайський бізнес, які категорично не хочуть під американські, європейські, австралійські або японські тощо санкції. І цей бізнес ухвалює рішення, виходячи з власних інтересів. І саме бізнес ухвалює рішення про те, проводити платежі — не проводити платежі, торгувати з Росією — не торгувати з Росією”, — сказав він.

Економічний оглядач зазначив, що навіть ті китайські компанії, які до останнього часу не відмовлялися торгувати з Росією, зіткнулися з тим, що банки надсилають оплату за вже поставлені в Росію товари назад російським відправникам.

“Китайські компанії страждають не менше за російські, й зрозуміло, що це таке потужне щеплення від того, щоб займатися ризикованим бізнесом, який приносить, утім, дуже непогані прибутки. Бо китайські компанії, китайські банки дуже непогано заробляють на тому ризику, який вони беруть на себе, торгуючи з Росією, на ризику потрапити під санкції”, — сказав Блант.

Він звернув увагу, що, торгуючи з Росією, китайські банки виставляють внутрішній курс конвертації, що дуже сильно відрізняється від офіційного курсу рубля до юаня, який публікує російський Центральний банк.

“І тут можна говорити, що коли йдеться про російську зовнішню торгівлю, то російські імпортери страждають ще й від того, що курс рубля до юаня — це не 12 рублів за юань, а 13 з гаком, як виставляють китайські банки. Тобто і в цьому відношенні російська економіка від цього страждає, тому що імпорт з Китаю — це єдиний, мабуть, спосіб наситити та задовольнити той платоспроможний попит, який спричинений бюджетним накачуванням економіки завдяки накачуванню військово-промислового комплексу, завдяки щедрим виплатам контрактникам тощо. Тобто Центральний банк намагається боротися з інфляцією. Інфляцію побороти неможливо. Єдиний спосіб хоч якось послабити ось цей ціновий тиск — це був імпорт. І оскільки ситуація розвивається далеко не на користь російського імпорту з Китаю, тут проблеми можуть бути серйозними”, — сказав Блант.

Економічний оглядач констатував: поки все, що робить Центральний банк Росії для зниження інфляційного тиску, приносить тільки рівно протилежні плоди.

Читайте також: Фінансові відносини Китаю та Росії невідворотно деградують (ВІДЕО)

Раніше голова правління Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігор Бураковський розповів, що Китай захищає свої економічні інтереси та обмежує прямі операції з РФ, адже європейський ринок для КНР більш значущий. Водночас Китай розглядає Росію як джерело ресурсів.

Прямий ефір