Ратифікація Римського статуту дасть змогу Україні посилити тиск щодо виконання ордерів МКС на арешт офіційних осіб РФ, — політолог

Міжнародний кримінальний суд. Фото: zn.ua

Ратифікація Верховною Радою України Римського статуту дасть змогу посилити тиск щодо виконання ордерів Міжнародного кримінального суду на арешт офіційних осіб Російської Федерації. Таку думку сьогодні, 22 серпня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив політолог Антон Кучухідзе.

Він зазначив, що ратифікація Римського статуту є зобов’язанням України згідно з угодою про асоціацію з Європейським Союзом.

“Україна просунулася на кілька кроків у межах інтеграції з Європейським Союзом, і вже стадія переговорів. Тобто ми вже не просто говоримо про асоціацію, а вже перебуваємо на стадії переговорів щодо членства в Європейському Союзі. Відповідно, було б дивно, якби держава, яка претендує на членство в ЄС, не ратифікувала цей статут, тим більше маючи відповідні зобов’язання. Це перша позиція”, — сказав політолог.

Також він вважає, що без ратифікації Римського статуту дивно виглядали б звинувачення України в бік РФ з використанням цих документів.

“Тому це абсолютно логічний крок, який додає юридичних механізмів для держави Україна в захисті своїх громадян та у боротьбі проти топкерівництва Російської Федерації, військового і політичного безпосередньо. І якраз це той крок, який дасть змогу посилити тиск, у хорошому розумінні цього слова, на наших партнерів щодо виконання ордера на арешт, який був виданий по офіційних особах Російської Федерації, зокрема, й по терористу Путіну. Наскільки ефективною буде вся робота, покаже час, тому що права без політики не буває. Політично не завжди навіть наші партнери, які нам передають зброю, не завжди готові діяти рішуче, ефективно й оперативно, особливо в частині справедливого покарання представників РФ”, — сказав Кучухідзе.

Читайте також: Україна ратифікувала Римський статут: що це означає

Нагадаємо, Верховна Рада України ратифікувала Римський статут 21 серпня.

Прямий ефір