Моді прагне збалансувати відносини Індії з Україною та РФ — розбір політолога

Володимир Зеленський та Нарендра Моді. Фото: president.gov.ua

Прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді, який планує відвідати Київ, можливо, прагне пояснити свою позицію й збалансувати стосунки своєї країни з Україною та РФ. Таку думку сьогодні, 22 серпня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив політолог Антон Кучухідзе.

Він зазначив, що є офіційні заяви, у яких ідеться про те, що під час візиту Моді в Україну обговорюватимуть питання двостороннього співробітництва, економічні та політичні питання. 

“Набагато цікавіше, звичайно ж, читати інсайди, які є в західних медіа або медіа Індії. Тут експерти дуже сильно розділилися, інсайди теж розділилися. Reuters написав про те, що, можливо, пан Моді передасть Україні якісь пропозиції від російської сторони й отримає певне бачення, яке теж передасть взаємно іншій стороні. Але були інсайди про те, що Індія і радники Моді не розглядають жодної можливості безпосередньо посередництва Індії у врегулювання ситуації та в стабілізації війни Росії проти України”, — сказав політолог.

Кучухідзе нагадав, що мирний план України був основним документом, який розглядали на Глобальному саміті миру, тому Індії було б складно щось змінювати. 

“Другий аспект, який, до речі кажучи, радники уряду Індії та дипломати заперечують, самі експерти в Індії говорили про те, що все-таки візит прем’єр-міністра в Україну має кілька цілей. Перше — посилення зв’язків із державами Центральної Європи. А друге, що головне, це те, що після критики керівництва України, безпосередньо президента України на адресу прем’єр-міністра Індії за його візит у день обстрілу “Охматдиту” й за такі, скажімо, теплі стосунки та теплі слова, які були сказані на адресу терориста Путіна, Моді розуміє, що йому потрібно стабілізувати свою ситуацію, роз’яснити свою позицію, йому потрібно збалансувати відносини між Індією, Росією та Україною”, — сказав політолог.

Він звернув увагу, що багато критики було з боку західних лідерів щодо візиту Моді до Москви в день, коли РФ здійснила масштабний обстріл України.

“І, відповідно, візит в Україну, як вважають експерти в Індії, допомагає йому стабілізувати ось цю комунікацію із західними країнами, тому що якраз у західних країнах керівництво Індії вбачає майбутні інвестиції та довгострокове економічне співробітництво. Але дипломати, знову ж таки, офіційні особи, вони заперечують цей аспект та говорять загальними фразами про те, що є важливість розвитку двосторонніх відносин між державами, між Індією та Центральною Європою загалом, й Індія поглиблює відносини загалом із європейськими державами за економічним напрямом тощо”, — сказав Кучухідзе.

На його думку, під час переговорів між президентом України Володимиром Зеленським та прем’єр-міністром Індії порушуватиметься питання й щодо санкцій, особливо тих, що стосуються нафтової галузі Російської Федерації. Політолог констатував, що індійський імпорт російських енергоресурсів — це колосальний обсяг грошей, який РФ потім спрямовує на продовження війни проти України, на обстріл мирних громадян, інфраструктури тощо.

“Можливо, Індія проголосить за підсумками якусь систематизацію гуманітарної підтримки України. Я далекий від думки, що вони будуть говорити про військову підтримку України, але гуманітарний аспект, економічний аспект розвитку цих напрямів, враховуючи, що це перший візит в Україну прем’єр-міністра Індії за весь час встановлення дипломатичних відносин, я думаю, що щось таке, скажімо, символічне може бути проголошено за підсумками зустрічей”, — вважає політолог.

Читайте також: Візит прем’єр-міністра Індії до України стане історичним: про цілі розповів політолог

Раніше докторка філософії з політології, головна консультантка Національного інституту стратегічних досліджень (НІСД) Аліна Гриценко зазначила, що наразі ставлення до війни Росії проти України та взаємини із самою Україною справді залишає значний слід на репутації тієї чи іншої країни. Тому Індія намагатиметься увійти до мирного переговорного процесу, щоб позначити себе як лідера глобального Півдня. На цьому тлі у неї може навіть виникнути конкуренція з Китаєм.

Прямий ефір