Російські еліти повернулися до настроїв 2022 року, — Фесенко

Володимир Фесенко. Фото: nv.ua

У російських елітах зараз знову занепокоєні. Зокрема через події в Курській області та реакцію на них Путіна. Російські еліти знову повернулися до настроїв 2022 року, коли вони також боялися війни і думали про те, як би швидше її завершити. Таку думку в ефірі телеканалу FREEДОМ озвучив політолог Володимир Фесенко.

“У Росії зараз бурхливо обговорюють заяву російського олігарха Олега Дерипаски, який висловив своє невдоволення і в інтерв’ю японським ЗМІ, та й іншим каналам. Він сказав про те, що ця війна не має перспективи, що треба починати переговори. Це все — відгомони невдоволення еліт”, — вважає політолог.

І ще один приклад — нещодавні заяви білоруського диктатора Лукашенка, який також різко заговорив про мир, сказав Фесенко.

“Багато хто вважає, що це мало не другий голос, таємний голос Путіна. Хоча, думаю, тут трохи інша ситуація. В інтерв’ю російському пропагандисту Попову, чоловікові Скабєєвої, до речі, Лукашенко заговорив про мир. Він, насправді, і раніше говорив про нього. І 2022 року, і минулого року, і на початку цього року. Але найчастіше, особливо в останній рік, він говорив про мир на російських умовах. Щоб Україна погодилася на всі ультиматуми Росії, адже “перемогти Росію неможливо”, — зазначив Фесенко.

А тепер, каже політолог, Лукашенко заговорив дещо іншим тоном.

“Він почав переконувати Попова, що в Україні немає ніяких нацистів. Щоправда, сказав “уже немає”. Питання: а куди ж вони поділися? Адже Путін починав цю так звану “СВО” для денацифікації та демілітаризації. Але з демілітаризацією не вийшло. Зараз демілітаризація відбувається в Курській області. Що стосується денацифікації, то її в самій Росії пора проводити. Але, тим не менш, Лукашенко сказав, що це вже неактуально. І він закликає терміново сісти за стіл переговорів. І багато спостерігачів вважають, що це мало не таємне послання Кремля”, — сказав гість ефіру.

На думку Фесенка, найімовірніше, Лукашенко просто дбає про власну безпеку. Адже він боїться, що Путін може втягнути його у війну проти України.

“Цього не хоче білоруський народ. Лукашенко боїться, що внаслідок втягування у війну він втратить владу. Він цю війну не виграє точно. А війна все ближче і ближче. Війна вже поруч. Фронт воєнних дій — недалеко від Білорусі. Тому Лукашенко дуже заметушився. Але навряд чи б він почав заводити розмови про мир, якби не мав підтримки в Кремлі”, — вважає політолог.

Тому напевно в російських елітах зараз знову стурбовані, каже Фесенко.

“Я б навіть сказав, що російські еліти знову повернулися до настроїв 2022 року, коли вони також боялися війни і думали про те, як би швидше її завершити. Це в останній рік вони знову увірували в “геній” Путіна, знову вважали, що він непереможний, що він у підсумку виграє війну і проти України, і проти Заходу. А тепер виявилося, що ні. Що війна не виграється, і Путін знову продемонстрував свої слабкості”, — наголосив спікер.

Один з ефектів Курської операції ЗСУ — це якраз демонстрація ступору і слабкості Путіна, доповнив політолог.

“Уже не вперше, коли виникає складна кризова ситуація, той же заколот Пригожина рік тому, навесні теракт у “Крокус Сіті Холі”, тепер ось події в Курській області, й Путін кілька днів не реагує. Інші люди займаються, роблять якісь заяви, а він мовчить. Це викликає запитання, нерозуміння, здивування. Ось цей ось його ступор психологічний. У нас, до речі, Янукович (експрезидент України, — ред.) періодично впадав у такий ступор. І ми пам’ятаємо, чим у підсумку це для нього закінчилося. І ось зараз таких ступорів усе більше у Путіна. Думаю, що частіше йому треба робити такі сюрпризи, як у Курській області, щоб ступори і панічні реакції Путіна стали ланцюговою, затяжною реакцією, коли б він просто був не в змозі ухвалювати будь-які рішення”, — резюмував Фесенко.

Читайте також: Путін втрачає контроль над розвитком ситуації: політичні наслідки Курської операції для РФ назвав Фесенко

Нагадаємо, за ситуацією в Курській області уважно спостерігають міжнародні партнери, і більшість про операцію ЗСУ відгукуються позитивно. Крім того, партнери закликають союзників ще більше посилити підтримку України.

Прямий ефір