Розміщення військових Німеччини в Литві схвалюють усі політичні сили країни, — Юрконіс

Вітіс Юрконіс. Фото: lrt.lt

Розміщення військових Німеччини в Литві — довгоочікуване регіональне рішення, й литовське населення йому радіє. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів політолог, керівник литовського офісу Freedom House, викладач Інституту міжнародних відносин і політичних наук Вільнюського університету Вітіс Юрконіс.

“Загалом, литовське населення цьому радіє. Я знаю, що німецьке населення спершу було навіть збентежене, що Литва бажає, Литва хоче, щоб була розміщена бригада німецьких військ. Але це плани НАТО, ми говоримо про оборонний Альянс. Війська НАТО є і в Естонії, і в Латвії, і в Литві, а проєкт німецької бригади дійсно дуже потужний, великий. Звичайно, ще Литві знадобиться зробити багато домашніх завдань, тобто підготувати інфраструктуру, школи, дитячі садочки, бо німецькі війська приїдуть сюди сім’ями, потрібен рівень інтеграції тощо. Тож є багато над чим працювати, але загалом у плані національної безпеки та такої впевненої присутності натовських солдатів на довгостроковій основі — це вже начебто намічається, це не тільки на словах або в якихось там резолюціях і так далі”, — сказав він.

Юрконіс зазначив, що є політична воля Вільнюса в цьому плані, й жодних сумнівів немає, що робота триватиме попри те, хто буде при владі.

“У нас, як ви знаєте, будуть вибори. Але по всьому політичному спектру одностайне рішення, що партнерство з Німеччиною, з іншими країнами НАТО — це питання безпеки в особі агресії Кремля, воно є одним з основних питань на політичному порядку денному Литви”, — сказав політолог.

Читайте також: Країни НАТО зміцнюють кордони з РФ та Білоруссю: військових Бундесверу розмістять у Литві (ВІДЕО)

Нагадаємо, будівництво військової бази для військ НАТО почалося в литовському місті Руднинкай, за 20 кілометрів від кордону з Білоруссю. 120 будівель, вертолітні та сортувальні майданчики, тренувальні поля, стрілецькі й танкові полігони — все це розмістять на площі в 170 гектарів. Руднинкай стане місцем постійної дислокації близько 4 тис. військових Бундесверу й допоміжного персоналу.

Прямий ефір