Україна ратифікувала Римський статут: що це означає

МКС в Гаазі. Фото: icc-cpi.int

Ратифікацію Римського статуту Міжнародного кримінального суду (МКС) підтримав український парламент сьогодні, 21 серпня. Це означає повноцінне приєднання України до Міжнародного кримінального суду, інформує FREEДОМ.

За словами голови Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади Олени Шуляк, одна з головних передумов ратифікації — притягнути до відповідальності росіян за злочини, вчинені на території України. Також це стосується і репарацій. МКС встановлює масштаби та розмір збитків. Тобто це той механізм правового захисту для жертв, який дасть змогу українцям отримати справедливу компенсацію за завдані збитки.

Відреагував на ратифікацію глава міністерства закордонних справ Дмитро Кулеба. За його словами, таким рішенням Україна зробила важливий крок до членства в Європейському Союзі. Ратифікація статуту є обов’язковою для всіх країн-членів ЄС.

“Україна стала 125 членом Міжнародного кримінального суду. Це був довгий шлях, сповнений викликів, міфів і страхів. Жоден із них не був правдою. І сьогодні ми нарешті досягли результату. Здійснюючи цей крок, Україна демонструє свою непохитну відданість зміцненню міжнародного правосуддя. З ратифікацією Римського статуту Україна також зробила ще один важливий крок до вступу в ЄС”, — написав Дмитро Кулеба соцмережі Х.

Генеральний прокурор України Андрій Костін назвав ратифікацію Римського статуту історичним моментом. Він зауважив, що Україна вже понад 10 років визнає юрисдикцію МКС.

“Українські прокурори співпрацюють із МКС на щоденній основі. Тепер у нас буде свій голос при ухваленні рішень, які визначають його діяльність. Для Росії нехтування законом і мораллю — це усвідомлена політика. Україна ж захищає себе і вживає всіх заходів для дотримання норм і принципів міжнародного права. Сьогодні ми вкотре довели відданість цінностям вільного світу”, — цитує Андрія Костіна пресслужба Офісу генерального прокурора України.

Читайте також: Українські правоохоронці мають посилити роботу зі збору доказів військових злочинів РФ — думка правозахисника

Нагадаємо, Верховна Рада України ратифікувала Римський статут 21 серпня.

Прямий ефір