У полоні катуватимуть, а у РФ чекає судовий термін: чому російські солдати наважуються на самостріли на фронті, розповів Ступак

Іван Ступак. Скріншот: uatv.ua

В армії РФ почастішали випадки самострілів і самопідривів на фронті. Це пов’язано з тим, що російські солдати обирають смерть, а не полон. Військовим РФ навіюють те, що в українському полоні застосовують тортури, а також лякають тюремними термінами, які можливо отримати після обміну і повернення у РФ. Про це сьогодні, 21 серпня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів військовий аналітик, співробітник СБУ (2004-2015 рр.) Іван Ступак.

“Російська пропаганда активно переконує, що з українського боку фашисти, бендерівці, які вб’ють, заріжуть. Пропагується історія про те, що в полон здаватися не можна — битимуть, різатимуть, ґвалтуватимуть. Плюс у російській армії, якщо ти потрапив у полон не в бойових умовах, то потім, коли ти потрапляєш на обмін, ти можеш отримати дуже серйозний тюремний термін. Це все в комплексі й впливає на самостріли та самопідриви”, — розповів він.

За військовополоненими в Україні стежать міжнародні організації, які фіксують чітке виконання всіх норм міжнародного права.

“За військовополоненими постійно спостерігають різні міжнародні організації, які стежать за дотриманням міжнародних конвенцій, щоб був нагодований, взутий, здоровий. Жодного випадку насильства не зафіксовано”, — зазначив Ступак.

Деякі російські військовослужбовці, які потрапили в український полон у Курській області, виявили бажання воювати в лавах “Російського добровольчого корпусу” (РДК) і легіону “Свобода Росії”.

“Частина тих російських військових, які потрапили в полон, виявили бажання вступити до складу РДК, легіону “Свобода Росії”. Перші охочі є. Я думаю, це хороший знак”, — резюмував військовий аналітик.

Читайте також: Російський солдат — це варвар, — Ступак

Прямий ефір