Канада допомагатиме Україні фінансово і підтримує виділення коштів із заморожених росактивів

Прапор Канади. Фото: gettyimages.com

Співпрацю України та Канади у сфері підтримки фінансової стабільності та впровадження реформ обговорили міністри фінансів обох країн. Про це сьогодні, 21 серпня, повідомили в Міністерстві фінансів України, інформує FREEДОМ.

За словами міністра міжнародного розвитку Канади Ахмеда Хуссена, його країна підтримує виділення Україні 50 млрд дол., які будуть погашатися коштом доходів від заморожених російських активів. Сторони погодилися, що Росія має нести відповідальність за скоєні злочини та завдані збитки Україні. Фінансування першочергових потреб, зокрема військових, за рахунок коштів РФ є одним із таких механізмів, зазначили члени канадської делегації.

“Канада є третьою країною-членом G7 за обсягом спрямованого фінансування — близько 5,1 млрд дол. США. Вдячні канадському уряду за багатосторонню та надважливу підтримку з перших днів російського вторгнення. Канада продовжує зберігати свою чітку позицію щодо фінансової, військової, гуманітарної допомоги, санкцій проти країни-агресора, а також у політичному рішенні G7 щодо використання знерухомлених суверенних активів РФ в інтересах України”, — заявив під час зустрічі міністр фінансів України Сергій Марченко.

Зазначимо, сьогодні 40 країн допомагають Україні повернути депортованих дітей додому в рамках створеної міжнародної коаліції. Однією з них є Канада. Під час візиту до Києва міністр міжнародного розвитку Канади заявив про важливість створення спеціальних інституцій і програм для підтримки маленьких українців та їхніх родин.

“Канада надасть подальшу допомогу в розмірі 3,5 млн дол. для організації міжнародного медичного корпусу Об’єднаного королівства, а також 2 млн дол. Канадській організації Врятувати дітей, і 200 тис. дол. для офісу ООН з гуманітарних питань для підтримки гуманітарних місій в Україні”, — заявив Ахмед Хуссен.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець подякував за створення окремої програми та виділення спеціального бюджету від уряду Канади, що буде спрямований через ЮНІСЕФ на підтримку українських дітей.

“Канада вкотре показала свою лідерську позицію, коли почала імплементацію цієї програми”, — зауважив омбудсмен.

Голова представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні Мунір Мамедзаде звернув увагу, що ідентифікуються потреби кожної окремої дитини.

“Враховуються проблеми зі здоров’ям, допомога в поліпшенні психоемоційного стану, допомога в питаннях освіти. Для кожної дитини розробляється поетапний індивідуальний план. Ми працюємо над тим, щоб після повернення діти отримували все, що їм необхідно. І ми зі свого боку забезпечуємо інтеграцію дітей у суспільстві”, — сказав він.

Читайте також: Нові санкції проти Білорусі ввела Канада — кого торкнуться обмеження 

Прямий ефір