Росія може приховувати походження своєї нафти для продажу в обхід санкцій, — Бужан

Ілюстративне фото: stock-maks.com

РФ може використовувати зв’язки з іншими країнами, щоб приховувати походження своєї нафти й продавати її в обхід санкцій. Таку думку сьогодні, 21 серпня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив експерт Центру економічного відновлення Володимир Бужан.

Він зазначив, що у РФ є можливість певного партнерства навіть із тими країнами, які є її конкурентами.

“Аналогічний приклад — Туреччина з багатьма країнами попри те, що вони є її конкурентами по якихось там товарах певних, у них закуповує сировину, займається переробкою й потім реалізує її за більшою доданою вартістю. Точно так само тут можуть бути партнерства з Казахстаном або з іншими країнами. Ну, ось із Китаєм є постачання сировини й потім її переробка. З Індією аналогічно: Індія закуповує нафту російську, переробляє та постачає до Європейського Союзу вже індійські нафтопродукти”, — сказав експерт.

За його словами, це все одно призводить до падіння доходів для Росії, тому що зазвичай сирий матеріал становить 30% від кінцевої вартості готової продукції.

“Друге — це, в принципі, з погляду сировини, яку не хочуть споживати сьогодні в Європейському Союзі. Вони можуть формувати партнерство та змішувати свою сировину з сировиною інших країн. В принципі, є певна практика, що якщо 51% якоїсь сировини з певної країни в суміші з сировиною з іншої країни — це вже вважається як суміш з тієї країни. Тобто, наприклад, якщо перемішати 51% азербайджанської нафти, наприклад, й 49% російської, то, в принципі, це вже можна назвати азербайджанською нафтою. Потенційно можна намагатися розмішувати цей продукт та продавати його як уже продукцію цієї країни походження, далі його змішувати, знижувати відсоток”, — сказав Бужан.

Експерт нагадав, що Азербайджан й Туреччина планують нові інфраструктурні проєкти з Європейським Союзом.

“Можливо, Росія спробує через них робити поставки”, — вважає він.

Читайте також: Російська економіка не зможе довго підтримувати війну при падінні доходів від нафти, — Савченко

Нагадаємо, Росія суттєво скоротила видобуток нафти у липні, наблизившись до квоти ОПЕК+, пише Bloomberg. Міжнародні санкції, удари по російських нафтопереробних заводах та нафтобазах — все це скорочує доходи Москви від продажу сировини. Частка Європи в експорті нафти з Російської Федерації впала вдесятеро. А у взаєморозрахунках із основними імпортерами — Китаєм та Індією — виникли проблеми.

Прямий ефір