Країни НАТО зміцнюють кордони з РФ та Білоруссю: військових Бундесверу розмістять у Литві (ВІДЕО)

Військовий НАТО. Фото: nato.int

Понад мільярд євро витратить Литва на будівництво військової бази за 20 км від кордону з Білоруссю, повідомили в Міністерстві оборони країни. Там розмістять кілька тисяч німецьких військовослужбовців, також на базі буде зберігатися й обслуговуватися бронетехніка. Уряд Німеччини вже запросив у парламенту майже 3 мільярди євро на замовлення 105 танків Leopard, частково для оснащення військової бази в Литві, інформує FREEДОМ.

Будівництво військової бази для військ НАТО почалося в литовському місті Руднинкай, за 20 кілометрів від кордону з Білоруссю. 120 будівель, вертолітні та сортувальні майданчики, тренувальні поля, стрілецькі та танкові полігони — все це розмістять на площі в 170 гектарів. Руднинкай стане місцем постійної дислокації близько 4 тис. військових Бундесверу та допоміжного персоналу.

“Розміщення бригади тут, у Литві, означає, що, по-перше, вона потрібна для спокою нашого населення і як засіб стримування відповідно до стандартів НАТО”, — сказав командувач Збройних сил Литви Раймундас Вайкшнорас.

Завершити будівництво військової бази планують до кінця 2027 року. Прем’єр-міністерка Литви Інгріда Шимоніте наголосила, що мета НАТО — не залякувати чи погрожувати. Союзники мають бути впевнені, що агресор завжди отримає гідну відсіч.

“Ми серйозно ставимося до нашої безпеки. НАТО — це серйозний союз колективної оборони. Тож це не просто, знаєте, демонстрація сили або бла-бла-бла про великі будівлі та військові машини. Йдеться про дуже серйозне планування того, що нам потрібно для реального стримування правителів — автократів, які не поважають міжнародне право і людську гідність”, — сказала Шимоніте.

“Це одне з найважливіших починань, які нині роблять німецькі збройні сили. Воно є частиною нової ери зміцнення, стримування й оборони на східному фланзі НАТО”, — сказав статс-секретар Міністерства оборони Німеччини Нільс Хельмер.

Зміцнюють кордони з країною-агресором й інші держави Балтії. У Латвії вздовж кордону з Росією та Білоруссю встановлюють прикордонні захисні споруди. Крім того, до країни прибув батальйон із Данії, який приєднався до багатонаціональної бригади НАТО, розгорнутої для посилення східного флангу Альянсу. Латвійська національна телерадіомовна служба повідомила, що в місто Адажі прибули близько 800 данських військовослужбовців із бойовою технікою.

“Бронепіхотний батальйон складається зі штабного підрозділу, в якому є всі види служб зв’язку, снайпери, протитанкова зброя. І в нас є танковий ескадрон. У нас також є ескадрон бронепіхоти й механізована піхота… Для цієї місії ми тренувалися майже півтора року, готуючись до відправки в Латвію, а також до інтеграції в канадську бригаду”, — розповів військовослужбовець Збройних сил Данії.

У січні 2024 року держави Балтії ухвалили рішення створити єдину лінію оборони вздовж східного кордону з Російською Федерацією та Білоруссю. Планується зведення різних оборонних споруд для стримування і, за необхідності, захисту від військової загрози. У травні польський уряд оголосив про виділення понад 2 млрд євро на зміцнення кордону з Росією і Білоруссю. У Міністерстві оборони Польщі зазначили: оборонні споруди, які планують звести Варшава та країни Балтії, будуть з’єднані між собою.

Читайте також: Розширення військових полігонів і масові навчання з евакуації: до якого сценарію готується Литва, розповів Малініоніс

Прямий ефір