Путінський проєкт газопроводу з Росії до Китаю провалився — подробиці від експерта

Газопровід "Сила Сибіру". Фото: magadanmedia.ru

Газопровід “Сила Сибіру-2” міг би дозволити Росії значно збільшити обсяг поставок газу, однак це дуже капіталозатратний проєкт, який їй зараз не під силу. Про це сьогодні, 21 серпня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів експерт Центру економічного відновлення Володимир Бужан.

Він нагадав, що щойно почалося повномасштабне вторгнення в Україну, РФ поставила питання про те, як збільшити постачання газу до Китаю та Азії загалом.

“У принципі, “Сила Сибіру-2″ — це один із тих проєктів, який може дати змогу Росії значно збільшити обсяг поставок. Але проблема в тому, що це дуже великий проєкт, дуже капіталозатратний та вимагає великої кількості технологічних рішень. І він проходить аж через кілька країн, тобто він до Китаю йде через Монголію”, — сказав Бужан.

Експерт констатував, що перший трубопровід “Сила Сибіру” вже працює на повну потужність. Однак для успішної реалізації другого подібного проєкту потрібне велике фінансування, довгострокові контракти та конкурентні ціни.

“Звичайно, коли ви прокладаєте новий трубопровід, ви б хотіли, щоб ціни, за якими ви постачаєте продукт, були більш конкурентні. Сьогодні у випадку відносин між Китаєм і Росією це не так. Другий важливий момент — це розрахунок у юанях”, — сказав Бужан.

Він зазначив, що Росія потребує великої кількості імпортних товарів, їй потрібна валюта, якої не вистачає. Через це РФ намагається змусити Китай перейти на інший рівень відносин та все-таки розраховуватися в євро або доларах, але у неї немає сильної переговорної позиції, а Китай має можливість диктувати свої умови.

“Усе це говорить про те, що в них немає іншого виходу, їм доводиться погоджуватися. Просто питання в тому, що з огляду на збитки, яких зазнає нафтогазова галузь Росії, ще й продовжувати вкладати в нові проєкти з перспективою на те, що далі триватимуть розрахунки в юані ще й за дешевими цінами, — це не дуже привабливий проєкт”, — сказав Бужан.

Читайте також: Китай не врятує “Газпром” від збитків, — аналіз експерта

Раніше експерт з економічних питань, кандидат економічних наук Ілля Несходовський розповів, що Китай закуповує у Росії сировину за заниженими цінами й користується домовленостями, отриманими раніше, які неможливо переглянути. РФ же закуповує техніку, товари подвійного призначення, продукти, автомобілі за завищеними цінами. Росії така співпраця невигідна, але й відмовитися від неї вона не може.

Прямий ефір