Немає відповідальності за недотримання Женевських конвенцій: порушення РФ щодо військовополонених перерахував Лубінець

Дмитро Лубінець. Фото: uatv.ua

Україна, на відміну від Росії, виконує положення Третьої Женевської конвенції про поводження з військовополоненими. Основна проблема з порушеннями Женевських конвенцій полягає в тому, що не передбачена відповідальність за їхнє порушення. Про це в проєкті “Високий кабінет” телеканалу FREEДОМ повідомив уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

У Третій Женевській конвенції чітко прописані вимоги утримання та поводження з військовослужбовцями в полоні.

“У нас дуже багато технічної роботи, пов’язаної з тим, що виписано в Женевських конвенціях. Якщо країна, яка взяла на себе зобов’язання виконувати Женевські конвенції, просто буде їх дотримуватися, то в нас дуже багато технічних питань просто відпадуть”, — сказав Лубінець.

Так, військовополонені мають утримуватися в спеціальних таборах, розташованих на безпечній відстані від зони бойових дій.

“Створення спеціального табору для військовополонених. Україна це зробила, Російська Федерація — не зробила… Ми зараз ведемо роботу над тим, як забезпечити, щоб українські військовополонені перебували більш-менш в адекватних умовах утримання [в РФ]”, — зазначив омбудсмен.

Третя Женевська конвенція наділяє Міжнародний Комітет Червоного Хреста (МКЧХ) правом відвідувати всі місця, де перебувають військовополонені, а також розмовляти з ними. Відвідування співробітниками МКЧХ таборів допомагає забезпечити відповідність поводження з військовополоненими. Україна дотримується цієї вимоги, Росія ж не допускає представників МКЧХ до українських військовополонених.

“Ми працюємо над усім спектром захисту прав [українських військовополонених], пов’язаних із діяльністю Міжнародного Комітету Червоного Хреста. Допуск до місць утримання, надання всієї інформації, організація спілкування, забезпечення права на обмін листами з рідними… І, можливо, залучення третіх країн до цих процесів”, — розповів Лубінець.

Він наголосив, що судові засідання і засудження українських військовополонених, які практикує Росія, — це теж порушення. Українська сторона опрацьовує питання організації обміну незаконно засуджених Російською Федерацією українських військових.

“Ми зараз над цим працюємо. Ми опрацьовуємо можливість організації окремого обміну. Принаймні, Україна пропонувала провести окремий обмін тих, кого засудила Російська Федерація, на певну категорію російських військовополонених”, — повідомив омбудсмен.

Лубінець нагадав, що в конвенції виокремлено дві пріоритетні категорії, які повертаються насамперед, — тяжкопоранені та жінки.

“Наприклад, тяжкопоранені військовополонені повертаються через процедуру репатріації. Це навіть не обмін. Вони за будь-яких умов повертаються на територію своєї держави. Для цього треба створити змішану медичну комісію. Україна це зробила. І ми готові розпочати цю процедуру. Російська Федерація цього не робить”, — констатував він.

“Я також не можу зрозуміти позицію Російської Федерації, чому вони не хочуть повертати українських військовополонених-жінок. Хоча ми постійно про це говоримо. У нас навіть є країна, яка готова стати посередником у питанні повернення саме українських жінок. Я дуже сподіваюся, що в них вийде якось зрушити це з мертвої точки”, — додав омбудсмен.

Він нагадав, що Російська Федерація ратифікувала Женевські конвенції. Основна проблема з недотриманням їхніх положень полягає в тому, що немає відповідальності за невиконання Женевських конвенцій.

“Необхідно або внесення змін до існуючих Женевських конвенцій, або ухвалення окремого протоколу. Або, можливо, це може стати додатковою Женевською конвенцією в майбутньому, в якій буде чітко прописана відповідальність країни за невиконання конвенцій — як ми на це реагуємо, як засуджуємо, які практичні кроки ми маємо моментально використати для зміни ситуації. На жаль, цього немає. А якщо цього немає, то Російська Федерація поводиться так, як поводиться, — як воєнний злочинець, який понад 10 років у центрі Європи вбиває українських громадян, українських дітей. Відповідальності ніякої не несе, на жаль. І в цьому є криза міжнародної системи захисту прав людини”, — резюмував Дмитро Лубінець.

Повна версія інтерв’ю: Проєкт “Високий кабінет”: велике інтерв’ю з омбудсменом Дмитром Лубінцем

Також в інтерв’ю Дмитро Лубінець розповів про основні складнощі в обміні військовополоненими та поверненні депортованих Росією українських дітей, чому Червоний Хрест не виконує свій мандат стосовно українських військовополонених у РФ, чому багато російських військовополонених відмовляються від обміну та не хочуть повертатися в Росію, а також як відбувається взаємодія українського та російського омбудсменів.

Читайте також: Тортури та страти українців у російському полоні — це система, яка спущена згори, — Лубінець

Прямий ефір