Великі резерви армії РФ більше не надходять на схід України: як “працює Курськ”, розповів Маломуж

Українські захисники. Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

Російські окупанти не змінюють стратегію й основні ударні групи спрямовують на укріпрайони Сил оборони України на сході. Про це сьогодні, 21 серпня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів генерал армії України, керівник Служби зовнішньої розвідки України (2005-2010 рр.) Микола Маломуж.

“Насамперед ми бачимо, що ворог не змінює стратегію, тобто основні ударні групи все-таки направляють на Покровський, Краматорський, Торецький напрямки, тобто намагаються пробивати далі саме наші укріпрайони”, — сказав він. 

Генерал констатував, що росіяни намагаються виконати поставлене Путіним завдання — жадають найближчими тижнями окупувати Покровськ та далі рухатися для захоплення всієї Донецької області. Він зазначив, що Сили оборони України в дуже складних боях маневрують, переходять на укріплені позиції й завдають ударів по тих місцях, де розміщується противник.

“Надалі ми розглядаємо варіанти створення недалеко буквально стратегічних позицій зі зміцнення наших військ. Це вже будуть, звичайно, більш потужні військові споруди. Це не просто будинки чи, наприклад, підвали. Це ті, які даватимуть можливість не тільки відбивати атаки й витримувати удари КАБами, але й створювати системні вали вогню з тих позицій, які ми там уже розміщуємо”, — сказав Маломуж.

Він наголосив, що противник на Донеччині не зменшив темпів, практично не став звідси перекидати військові частини для захисту Курської області.

“Все інше посилюється тільки. Тим більше тут відзначаємо, що постійно працюють професійні війська — це повітряно-десантні, десантно-штурмові. Уже підготовлені стройові частини, які беруть участь у багатьох бойових операціях, особливо в містах, “Шторм z”, “Шторм v” та інші спецпідрозділи Головного управління розвідки Росії. Тому, звичайно, нам доведеться зараз й нарощувати зусилля”, — сказав Маломуж. 

Він припускає, що Сили оборони України ще можуть маневрувати й можливі відходи в деяких місцях, але великих проривів у росіян не буде. А в перспективі українські військові проводитимуть більш ефективні контратаки.

За інформацією генерала, в інших місцях росіянам довелося зменшити темп, тому що армії РФ довелося перекинути сили через Курську операцію ЗСУ.

“Ми розуміємо, що з Харківського напрямку, так, там також ідуть активні бої, але на цей момент усе-таки довелося їм зняти кілька сотень людей звідти, і тому активність наступального характеру знизилася. Так само як і Куп’янський напрямок — тривають бої, атаки, але немає системних підходів резерву. З півдня зняли частину підрозділів, кілька тисяч осіб, і тому там уже немає системних атак на Вербове, на Токмацький напрямок. І, відповідно, Херсонський блок, який вони вважали, що вони вже практично освоїли й далі будуть просуватися, зупинився системно, тому що більшість військових підрозділів все-таки змушені були перекинути на Курськ”, — сказав Маломуж. 

Він наголосив, що “Курськ працює” і в стратегічному плані, і як буферна зона.

“Частина військ переміщається з фронту, та особливо важливим є те, що не надходять на схід великі резерви, тому що всі варіанти шукають зараз по засіках, де знайти підрозділи, як їх залучити проти наших військ”, — сказав генерал.

Читайте також: ЗСУ досягають цілей на Курському напрямку, пріоритет — поповнення обмінного фонду, — Зеленський у 909-й день війни

Раніше російський опозиційний журналіст і соціолог Ігор Яковенко зазначив, що Курська операція Збройних сил України (ЗСУ) показала, що путінському режиму байдужа втрата власної території, йому важливо захоплювати чуже.

Прямий ефір