Доти, доки ЗАЕС контролює Росія, ризик аварій, ядерних інцидентів зберігається, — Рябцев

Геннадій Рябцев. Скріншот: uatv.ua

РФ порушила всі принципи ядерної безпеки на Запорізькій атомній електростанції (ЗАЕС). Ситуація продовжує залишатися напруженою, адже доки на ЗАЕС присутні російські війська та персонал, існує ризик аварій, ядерних інцидентів і руйнувань. Про це сьогодні, 20 серпня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів експерт енергетичного ринку Геннадій Рябцев.

“Усі принципи ядерної безпеки порушені після окупації Запорізької АЕС російськими військами. І про це неодноразово йшлося в документах Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) і навіть у резолюції Генеральної асамблеї ООН, яка була ухвалена 3 липня 2024 року. Усі ці документи закликають російську сторону припинити окупацію Запорізької АЕС і передати її під управління українському Міністерству забезпечення ядерної безпеки”, — розповів він.

МАГАТЕ не може вплинути на присутність Росії на станції, саме тому, всупереч усім рекомендаціям, військові РФ перебувають на ЗАЕС.

“Усі документи та політичні заяви МАГАТЕ мають рекомендаційний характер і не беруться до відома жодною з російських організацій. Тому на території Запорізької АЕС, як і раніше, перебувають військова техніка і військовослужбовці Російської Федерації, некваліфікований персонал, замінована буферна зона”, — сказав експерт.

Провокації, порушення безпеки на території ЗАЕС можуть призвести до невідворотних наслідків.

“Існує ціла низка інцидентів, пов’язаних із тим, що з території Запорізької АЕС обстрілювали українські позиції, у такий спосіб провокуючи на відповідь у рамках контрбатарейної боротьби. І все це є порушенням тих норм безпеки, які запроваджувалися для того, щоб знизити до мінімуму ризик ядерних інцидентів. Доти, доки на території Запорізької атомної електростанції перебувають російські військові, некваліфікований персонал, ризик аварій, ядерних інцидентів, руйнування складних технологічних об’єктів із негативним впливом на навколишнє середовище збережеться”, — резюмував Рябцев.

Читайте також: Російська присутність на ЗАЕС означає фундаментальну загрозу радіаційній безпеці всієї Європи та світу, — Зеленський

Прямий ефір