Омбудсмен Туреччини планує відвідати українських військовополонених у РФ — подробиці від Лубінця

Шереф Малкоч. Фото: ukrinform.ua

Від російської сторони було отримано попередню згоду, що до українських військовополонених на території РФ буде допущено омбудсмена третьої сторони. Але Москва затягує процес реалізації домовленостей. Про це в проєкті “Високий кабінет” телеканалу FREEДОМ розповів уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

Спочатку Київ пропонував провести взаємні одночасні візити українського омбудсмена та російської контрвізаві на території Росії та України для відвідування місць, де утримуються військовополонені. Але ця ініціатива залишилася без практичної реалізації.

“Після цього я запропонував наступний етап. Давайте, щоб люди, яким ви довіряєте, і я довіряю, відвідали в Україні спеціальний табір для російських військовополонених, після цього вони б поїхали у РФ, і відвідали місця, де ви утримуєте українських військовополонених. Попередньо саму ідею було підтримано”, — зазначив Лубінець.

І в березні 2024 року відбувся перший візит — в Україну приїхав турецький омбудсмен Шереф Малкоч.

“Він чотири дні був в Україні, проїхав усю територію нашої країни. Ми почали візит з Одеси, де він подивився, як російські ракети зруйнували портову інфраструктуру, зруйнували один із найбільших храмів в Одесі, православних храмів. Він відвідав Київ, місця під Києвом, які були зруйновані через дії російської армії”, — перелічив Лубінець.

Також Малкоч відвідав спеціальний табір для російських військовополонених, де зміг поспілкуватися з російськими військовополоненими-мусульманами.

“Це якраз був священний для мусульман Рамадан. На його запитання “Чи є у вас претензії? Чи піддавалися ви тортурам?”, усі відповідали: “Ні”. “У вас є можливість читати Коран?” Усі сказали: “Так, є”. Він із собою привіз велику кількість священних книг для мусульман. Він їх хотів роздати. А йому сказали: “У цьому немає потреби, у нас усе є”. І прямо показали ці книги. А тепер можете ви уявити, що в цей час в українських військовополонених не те що книг немає, їм їжі не дають, їм води не дають”, — акцентував український омбудсмен.

Через два дні після повернення до Туреччини Малкоч провів онлайн-зустріч із російським омбудсменом Тетяною Москальковою, на якій повідомив, що українська сторона виконала попередню домовленість — допустила його до російських військовополонених і що він готовий зробити те саме на території Російської Федерації.

“Після цього минуло вже кілька місяців. Йому запропонували дати, коли він може відвідати територію РФ, але не дали підтвердження, чи зможе він відвідати місця, де утримуються українські військовополонені. У нас із ним добрі стосунки, він дуже багато зробив для громадян України й продовжує робити. Єдине про що я його попросив: не погоджуйтеся просто на візит, в обов’язковому порядку добийтеся того, щоб вас допустили до українських військовослужбовців. Хоча б просто побачити. Ми розуміємо, що напередодні це приміщення буде блищати, будуть годувати наших хлопців і дівчат, і якийсь період до них будуть краще ставитися. Але ми хоча б будемо розуміти, що в них хоч на якийсь час, але покращиться ситуація”, — сказав Лубінець.

Повна версія інтерв’ю: Проєкт “Високий кабінет”: велике інтерв’ю з омбудсменом Дмитром Лубінцем

Також в інтерв’ю Дмитро Лубінець розповів, про основні складнощі в обміні військовополоненими та поверненні депортованих Росією українських дітей, чому Червоний Хрест не виконує свій мандат стосовно українських військовополонених у РФ, чому багато російських військовополонених відмовляються від обміну та не хочуть повертатися в Росію, а також як відбувається взаємодія українського та російського омбудсменів.

Читайте також: “Я погодився на зустріч за умови”: про переговори з російським омбудсменом розповів Лубінець

Прямий ефір