Фінансові відносини Китаю та Росії невідворотно деградують (ВІДЕО)

Ілюстративне фото: ap.org

Китайські компанії відмовляються постачати товари в Росію безпосередньо. Вони не хочуть потрапити до санкційних списків США та ЄС, пояснюють експерти. З тієї ж причини китайські банки припиняють приймання платежів із Російської Федерації, інформує FREEДОМ.

Понад 98% китайських банків відмовляються приймати прямі транзакції з Росії, повідомляє The Moscow Times. За даними видання, у травні-червні 2024 року локальні кредитні організації продовжували працювати з російським бізнесом, й платежі здійснювалися відносно стабільно. Однак із 20 липня розрахунки фактично зупинено, а слідом і компанії з КНР відмовилися безпосередньо постачати товари в Російську Федерацію. Вони вимагають направляти поставки через треті країни, щоб уникнути вторинних санкцій. 

“Відвантажити товар через треті країни просять ті постачальники, у яких немає можливості прийняти платежі від російських компаній через китайські банки… Для таких постачальників єдиний варіант отримати гроші — через інші держави, отже, мають бути й документи, що товар вирушив туди”, — сказала виданню The Moscow Times генеральна директорка російської компанії-імпортера Катерина Кизевич.

Крім фінансових та юридичних складнощів, постачання китайських товарів до Росії через треті країни створює додаткові логістичні проблеми. На формування та обкатку нових маршрутів потрібен час. Усе це неминуче призведе до зростання кінцевої вартості товарів і, як наслідок, до скорочення обсягів ввезення продукції.

“Загальний обсяг зовнішньоторговельних операцій Росії та Китаю становить десь близько 25-32 мільярдів доларів на рік. Водночас сукупний обсяг торгівлі, наприклад, зі США — понад 750 мільярдів, а з Євросоюзом — понад 800. І коли ми говоримо про понад 1,6 трильйона доларів на рік сукупних торговельних операцій із країнами, які запровадили санкційні обмеження, звичайно, Китай робитиме все, щоб зберегти цей товарообіг”, — наголосив виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

Щоб спробувати обійти проблеми з банківськими платежами, Росія та Китай з осені можуть перейти на бартер у взаємній торгівлі, пише агентство Reuters. Від цих схем відмовилися вже давно, але Москва та Пекін можуть до них повернутися, щоб зменшити увагу західних регуляторів до їхніх двосторонніх операцій та обмежити валютні ризики.

“Протез є виходом для інваліда? Якоюсь мірою — так. Чи є це прямим заміщенням нормальної кінцівки? Категорично ні. Ось так і в цих відносинах. Будь-який бартер — це протез, та система, яка вибудовується між Росією та Китаєм — це протези, а не нормальне існування фінансової системи, це не нормальна робота економіки. Росія сама себе загнала в санкційні обмеження, ну, хто ж їй тут лікар”, — сказав Пендзин.

Фінансові відносини КНР і Російської Федерації невідворотно деградують, запевняють експерти. Утім, для Пекіна економічне партнерство з Москвою ніколи не було пріоритетом, на відміну від торгівлі з Євросоюзом і Сполученими Штатами. За інформацією Bloomberg, нещодавно в Центральному банку Китаю і Міністерстві фінансів США домовилися призначити контактних осіб для вирішення можливих фінансових стресів у майбутньому. Це рідкісний приклад того, як дві найбільші економіки світу прагнуть знайти точки дотику.

https://www.youtube.com/watch?v=zXtZjdemrI8

Читайте також: Китай восени може заборонити використання юанів для торгівлі на Московській біржі, — Ус

Прямий ефір