Курська операція зірвала плани РФ захопити Сумську область, — Романенко

Сумська область. Ілюстративне фото: informator.ua

Операція в Курській області змогла запобігти наступу російських окупаційних військ на Сумську область, а створення буферної зони — знизило інтенсивність її обстрілів. Почалося і перекидання російських військових з інших напрямків фронту. Наразі вони не чисельні, бо противник все ще намагається зберегти перевагу на найгарячіших напрямках фронту. Про це в ефірі телеканалу FREEДOM розповів засновник благодійного фонду “Закриємо небо України”, генерал-лейтенант Ігор Романенко.

“Нещодавно російський диктатор Путін проводив нараду в Раді безпеки та ставив завдання — зупинити просування українських військ і відкинути їх за межі Курської області. Водночас була вказівка не ослаблювати просування вперед на Сході та захоплювати якомога більше регіону. Тому на Сході завдання для росармії не знімаються — вони й далі намагаються підійти до ключових міст: Торецька, Покровська, тепер уже південніше — Соледара, Часового Яру”, — розповів генерал-лейтенант.

Водночас він зазначив, що є дані, що на інших напрямках були зняті деякі підрозділи росармії.

“Наприклад, Куп’янський напрямок, Херсонський, Запорізький і т.д. Є дані, що з цих напрямків на Курську область перекинули не менше п’яти тисяч особового складу росармії. До слова, це вже більш підготовлені, досвідчені підрозділи. Вони не знімають полки й бригади. За винятком того, що з Севастополя була виведена в Курську область ціла бригада морської піхоти. А так беруть по батальйонах, щоб не зривати наступальні дії на важливих ділянках фронту. Тому військових, які ведуть наступ на Сході, намагаються не чіпати”, — констатував засновник благодійного фонду “Закриємо небо України”.

Водночас Романенко зазначив, що операція ЗСУ в Курській області зірвала плани противника щодо Сумської області.

“Плани противника на Сумську область були зірвані завдяки організації операції, яку ми бачимо на Курську. Це принципове питання. Тепер на Курському напрямку — санітарна зона. Це відіграє і військове, і військово-політичне значення. По-перше, зараз у росіян менше можливостей обстрілювати Сумщину. По-друге, операція просто впустила імідж росіян і Росії загалом у всьому світі. І по-третє — багато союзників України підтримали нас у наших досягненнях”, — резюмував Ігор Романенко.

Читайте також: ЗСУ зміцнюють позиції в Курській області: яких втрат зазнають росіяни (ВІДЕО)

Прямий ефір