Кремль намагатиметься загнати людей на війну будь-якими грошима і тиском, щоб максимально відтягнути наступну хвилю мобілізації, — Полозов

Микола Полозов. Фото: rubryka.com

У Росії служби зайнятості вербують безробітних на військову службу, погрожуючи позбавити їх виплат. Влада й надалі намагатиметься загнати людей на війну будь-якими грошима, можливостями, будь-яким адміністративним тиском, щоб максимально відтягнути наступну хвилю мобілізації в країні. Такою думкою поділився адвокат Микола Полозов в ефірі телеканалу FREEДОМ.

“Ті, хто хотіли заробити гроші на війні, не мали жодних перешкод і до цього. І, власне, нещодавнє рішення влади про підвищення ледь не вдвічі грошового забезпечення за контракт, за найманство, свідчить про те, що воювати за попередню пропозицію, за менші гроші вже охочих не залишилося. При тому, що навіть попередня пропозиція була на два порядки, умовно кажучи, вищою за той рівень, скажімо так, грошового відшкодування, яке отримують безробітні”, — зазначив Полозов.

Усі безробітні в РФ, які хотіли заробити, цією пропозицією вже скористалися. Залишаються ті, хто з тих чи інших причин нею скористатися не може, сказав адвокат.

“Їх влада і намагатиметься загнати на війну будь-якими грошима, можливостями, будь-яким адміністративним тиском для того, щоб максимально відтягнути наступну хвилю мобілізації, яка буде явно не популярним заходом”, — акцентував правозахисник.

Він також доповнив, що для вербування на війну в Росії ще залишається ресурс ув’язнених. Він повністю не вичерпаний, хоча за понад два роки із російських в’язниць забрали багато людей.

“Це ми бачим, зокрема й у змінах законодавства. Якщо раніше можна було потрапити на війну безпосередньо зі слідчих дій, то зараз уже активно пропонуються поправки, які дозволяють зупиняти безпосередньо судовий процес і відправляти підсудних на війну за їхнім бажанням. Все це свідчить про те, що активність репресивних органів зростатиме, і, відповідно, збільшуватиметься кількість завербованих із числа підозрюваних, обвинувачених і засуджених”, — резюмував адвокат.

Читайте також: Чи буде російське керівництво зацікавлене в обміні строковиків — думка адвоката

Раніше повідомлялося, що уже до кінця року в Росії можуть оголосити нову мобілізацію через брак солдатів на фронті, зокрема й під Курськом. 

Прямий ефір