РФ не спромоглася підірвати експортні можливості українських аграріїв, — Трофімцева

Ольга Трофімцева. Фото: pigua.info

Росія під час війни хотіла підірвати можливості України як експортера аграрної продукції, намагаючись замістити своїми товарами українські позиції на світових ринках. Однак ці плани країни-агресора не втілилися в реальність. Про це сьогодні, 18 серпня, в ефірі телеканалу FREEДOM розповіла в. о. міністра аграрної політики та продовольства (2019 р.), посол з особливих доручень у МЗС України (2022-2023 рр.) Ольга Трофімцева.

“Плани Росії щодо спроб зайняти українські експортні ринки були далеко не єдиними. Крім цього, РФ готувалася до того, щоб активно позиціювати себе як гуманітарну країну, яка допомагає найбіднішим країнам світу, наприклад, країнам Африки. Можна також згадати, як Росія пропонувала свої ініціативи щодо Всесвітньої продовольчої програми — не купуйте українське зерно, а ми поставимо кілька тисяч тонн. Але, як бачимо, ці плани не втілилися у реальність”, — зазначила Трофімцева.

За її словами, наразі найбільшими покупцями українського зерна залишаються Китай, Індонезія та Туреччина. Крім того, українське зерно йде через гуманітарні програми Всесвітньої продовольчої програми ООН.

“За цими програмами українське зерно експортується не лише до Африки. Були перші постачання, наприклад, в сектор Гази та інші країни Близького Сходу. І тут не можна недооцінювати важливість цих гуманітарних постачань та програми Grain from Ukraine, ініційованих президентом Зеленським. Тому що ми чудово розуміємо однією з цілей Росії як країни-терориста залишається спроба дестабілізувати ситуацію з продовольчою безпекою в усьому світі. Не лише в Україні. Росія намагається зробити так, щоб процес дестабілізації продовольчої безпеки та пов’язаних із голодом соціальних турбулентностей у країнах Африки та Близького Сходу продовжувався. Але до цього моменту РФ не вдалося реалізувати свої плани, — резюмувала Ольга Трофімцева.

Читайте також: Вантажобіг перевищив 64 млн тонн: підсумки першого року роботи українського морського коридору (ВІДЕО)

Прямий ефір