ЗСУ вписують новітні сторінки історії в тактику ведення війни, — Снєгирьов про операцію в Курській області

Дмитро Снєгирьов. Фото: rozmova.wordpress

У Курській області РФ зосереджено близько дев’яти бригад російських військ. Тоді як їхні укріплені позиції штурмують, за різними оцінками, від чотирьох до шести бригад Збройних сил України. Незважаючи на чисельну перевагу, можливості зупинити подальше просування Сил оборони в окупантів наразі немає. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ сьогодні, 18 серпня, сказав військово-політичний аналітик Дмитро Снєгирьов. 

За словами аналітика, в Курську область росіяни перекидають підрозділи з лінії бойового зіткнення на території України. Йдеться, зокрема, про Херсонський, Запорізький напрямки, які зараз загарбники вважають другорядними. 

“Знімають війська, до речі, з Красногорівки, яка вважається одним із пріоритетних напрямків російських окупаційних військ. З цього напрямку перекинута бригада 1-го армійського корпусу, більш відома як “Пятнашка”. Це найбільш підготовлений підрозділ окупаційних військ, який має бойовий досвід”, — зазначив Снєгирьов. 

Крім цього, за його словами, у Курську область перекинуто 810-ту бригаду морської піхоти, місце постійної дислокації якої — окупований Севастополь. 

“Уже підтверджено передислокацію низки спецпідрозділів. Зокрема це учасники розформованої ПВК “Вагнер”. Перший штурмовий загін під командуванням “Ратибора” (колишній командир ПВК “Вагнер”, — ред.), який перекинутий із Часовоярського напрямку. І плюс спецпідрозділ полку “Ахмат”. Але не варто його плутати з кадировськими спецпідрозділами. Йдеться про групу спеціального призначення “Аїд”, яка на 80% укомплектована представниками слов’янської національності”, — сказав Снєгирьов. 

За його словами, росіяни переважають Сили оборони кількісно. 

“Основне, що ми повинні розуміти з приводу ситуації в Курській області, це те, що Збройні сили України вписують новітні сторінки історії в тактику ведення війни. На даний момент на Курському напрямку, за оцінками самої російської сторони, зосереджено 9 бригад. Це фактично корпус — не більше 30 тис. особового складу, тоді як позиції окупантів штурмують, за різними оцінками, від 4 до 6 бригад Збройних сил України”, — зазначив гість ефіру.

При цьому, як зауважив аналітик, російським окупантам не вдається стримувати наступ ЗСУ.

“За всіма канонами військового мистецтва, військової тактики і стратегії перевага сторони, яка наступає, в особовому складі над стороною, яка веде активний характер оборонних дій, має бути один до трьох. Тобто якщо наразі в Курській області зосереджено 9 бригад особового складу, то, відповідно, ударне угруповання Збройних сил України повинно налічувати щонайменше 60, а по максимуму 90 тис. особового складу. А у нас прямо протилежна кількість”, — пояснив Снєгирьов. 

Українські військові наступають вдвічі меншою кількістю особового складу на укріплені позиції противника, уточнив експерт.

“Ми беремо дві лінії ешелонованої оборони ворога, взяли під контроль понад тисячу квадратних кілометрів російської території та понад 80 населених пунктів. Угруповання, ще раз наголошую, вдвічі менше в особовому складі, ніж угруповання російських окупантів, яке веде характер активних бойових дій. При цьому йдеться про те, що вже окупанти окопуються”, — наголосив спікер.  

Він також звернув увагу на те, що російські загарбники масово здаються в полон.

“Причому йдеться не тільки про строковиків, але й про підрозділи “кадировців”, і про підрозділи прикордонної служби ФСБ — понад тисячу осіб. Ось це свідчення низького морального бойового духу збройних сил Російської Федерації. Незважаючи на чисельну перевагу росіян на цьому напрямку, можливості зупинити подальше просування Збройних сил України в них немає”, — резюмував гість ефіру.

Читайте також: Оперативне оточення військ і порушення логістики: яке тактичне значення має ураження мостів у Курській області (ВІДЕО)

Раніше повідомлялося, що у Курській області запрацювала перша українська комендатура. Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський заявив, що вона розташована в підконтрольному Україні місті Суджа.

Прямий ефір