П’ять днів міркували, як реагувати на Курськ, — Вячорка про реакцію Лукашенка на операцію ЗСУ

Франак Вячорка. Фото: uatv.ua

Білоруського диктатора Лукашенка, як і його спецслужби, дуже налякала Курська операція, яку проводять Збройні сили України (ЗСУ). Зараз вони намагаються синхронізувати свої меседжі з Кремлем. Саме тому міністр оборони Віктор Хренін заявив про високу ймовірність збройних провокацій і резонансних акцій з боку України. Про це в ефірі телеканалу FREEДOM розповів радник лідерки білоруської опозиції Світлани Тихановської Франак Вячорка.

“Вони п’ять днів міркували, як реагувати на Курськ. Вони все ще в шоці і здивовані успіхом української армії. Вони приміряють це на себе, що таке ж може статися і в Білорусі. Зараз вони намагаються синхронізувати наративи між різними відомствами, між Кремлем і Мінськом, щоб коментувати хоча б схожим тоном, щоб не розходилися ці меседжі”, — звернув увагу Вячорка.

Він зазначив, що нині влада Лукашенка намагається представити все таким чином, щоб створювати образ ворога для виправдання своєї політики зі знищення білоруського суверенітету.

“Лукашенко представляє все таким чином, що ось є натовці, американці, які тільки й думають, як би захопити нещасну Білорусь. Але це працює тільки на частину силовиків і номенклатури. Вони намагаються створювати загрозу і якось виправдовувати свої дії, що це не ми ескалюємо, не ми війська надсилаємо на кордон, це українці ескалюють, будують бліндажі та копають окопи — а отже, там готуються якісь збройні провокації”, — розповів Вячорка.

За його словами, саме тому з’явилися заяви Лукашенка про запуск Україною дронів територією Білорусі.

“Фотки дронів уже показують три дні поспіль на телеканалах. Нібито українських дронів, нібито вироблених у Європейському Союзі. І вони зробили з цього ціле шоу. Вони вже викликали посла Європейського Союзу в Мінську і його вичитували. Зрозуміло, що це така постановка”, — розповів білоруський опозиційний діяч.

Він упевнений, що білоруси не захищатимуть лукашенківську владу.

“На частину аудиторії ця постановка може спрацьовувати. Але мені здається, білоруси в це не вірять. Білоруси не будуть тут заступатися і захищати лукашенківську владу однозначно”, — акцентував гість ефіру.

А ось Путін допомагатиме Лукашенку, якщо в країні дійсно почнеться якийсь рух.

“Падіння режиму Лукашенка буде кошмаром для Путіна. Зараз будь-які зміни, нові протести, номенклатурний переворот призведуть до соціального вибуху в Білорусі. Це відкриє нове вікно можливостей для змін. А Росія зараз настільки сфокусована і загрузла в захисті Курської області, ослаблена провалами або уповільненим просуванням на інших лініях фронту, що просто не здатна буде реагувати. Тому зараз для Путіна дуже важливо утримати Лукашенка, щоб було тихо. Уся вертикаль влади в Білорусі будувалася особисто під Лукашенка“, — прокоментував спікер.

Він також зазначив, що для Білорусі, навпаки, нині важливо, щоб був рух усередині країни.

“В основному партизани, підпілля, кіберактивності, щоб був суб’єкт у вигляді Світлани Тихановської, кабінету альтернативної влади, щоб було міжнародне визнання. А також щоб міжнародні партнери “вписалися” за Білорусь, коли будуть події відбуватися в Білорусі. А вони відбуватимуться, тому що ми бачимо, як Курськ змінює динаміку всередині країни. Будь-які інші схожі ситуації можуть стати критичними для Лукашенка”, — прогнозує Франак Вячорка.

Читайте також: Тепер значна частина світової спільноти вважає РФ законною ціллю для будь-яких операцій, — Подоляк

Прямий ефір