Удари по військових аеродромах підривають здатність РФ використовувати авіацію для бойових дій, — Долінце

Охваченный огнем бомбардировщик Ту-22М3 на аэродроме РФ. Фото: соцсети РФ

За два тижні Україна завдала ударів по п’яти російських військових аеродромах. Частина з цих аеродромів належить до аеродромів базування стратегічної авіації, яка використовується безпосередньо для пуску крилатих ракет по мирних українських містах. Тому для України ці об’єкти є законними військовими цілями. Про це сьогодні, 17 серпня, в ефірі телеканалу FREEДOM розповів експерт з питань розвитку авіаційного ринку Богдан Долінце.

“Якщо говорити конкретно про ці аеродроми, це так звані аеродроми базування відповідних літаків Су-30, Су-34, Су-35, які є носіями крилатих авіабомб. Також частина з них — це аеродроми базування стратегічної авіації, яка застосовується безпосередньо для пуску крилатих ракет. Тому для України ці аеродроми є законними військовими цілями“, — зазначив експерт з питань розвитку авіаційного ринку.

За його словами, удари по цих аеродромах насамперед вирішують два основні завдання.

“Перше — це знищення самих літаків, що робить такі втрати безповоротними. Друге — це знищення критичної аеродромної інфраструктури, необхідної для обслуговування літаків, зокрема і складів з боєприпасами. Знищення складів з боєприпасами або з паливом призводить до того, що авіації потрібен додатковий час для того, щоб знову привезти все необхідне. Знищення інфраструктури з обслуговування та технічного ремонту літаків є більш довгостроковим впливом: літаки потребують постійного технічного обслуговування, але аеродроми це забезпечити вже не можуть”, — розповів Долінце.

За його словами, все це негативно позначається на обслуговуванні російських літаків.

“Крім того, ще одним ударом є санкції українських партнерів, тому що більшість обладнання для обслуговування російських літаків — західного виробництва. І все це дає позитивний результат, хоча, можливо, і не такий миттєвий, як нам хотілося б”, — резюмував ринку Богдан Долінце.

Читайте також: Операція ЗСУ в Курській області повинна перейти зараз у другу стадію, — Матвєєв

Прямий ефір