Черговий блеф і спроба догодити Путіну, — Вячорка про нові заяви білоруського диктатора

Олександр Лукашенко. Фото: gettyimages.com

Лукашенко страждає на політичну шизофренію, тож усі його заяви про начебто знищення українських безпілотників над Білоруссю, про готовність відбивати будь-які атаки та укріплення кордону, погрози ядерною зброєю — частина інформаційно-психологічної війни. Таким чином він намагається допомогти Путіну, бо продовжує виконувати роль російського губернатора. Так в ефірі телеканалу FREEДOM прокоментував нові заяви білоруського диктатора радник лідерки білоруської опозиції Світлани Тихановської Франак Вячорка.

“Лукашенко страждає на дуже рідкісну хворобу — політичну шизофренію. Він здатний в одному інтерв’ю дати п’ять-шість суперечливих меседжів. Зрозуміло, що в інтерв’ю російським пропагандистам мета була сподобатися Путіну, російській аудиторії. Саме на неї він працює, показує свою незамінність, лояльність, вірність. Тому що від Москви залежить, власне, його виживання”, — розповів Вячорка.

Він також наголосив, що окрім гучних заяв, білоруський диктатор навряд чи буде реалізовувати їх на практиці, бо не має на це підтримки людей у країні та надто дорожить своєю владою.

Білоруський опозиціонер упевнений, що заява Лукашенка про посилення контролю на білорусько-українському кордоні та виведення туди частини армії — чергове залякування в інтересах Кремля.

“Щодо військ — це такий блеф і частина інформаційно-психологічної війни, щоб відтягувати українські війська, допомагати Путіну в такий спосіб, щоб українці не на фронті концентрувалися, а на північному кордоні”, — вважає Вячорка.

Він упевнений, що білоруська армія не вступить у війну проти України на боці Росії.

“Усе, що можна було видавити з білоруської армії, Росія вже видавила. І тому, якщо там говорять про якусь загрозу вступу Білорусі у війну, це смішно. Плюс білоруські військові, які є, дуже негативно ставляться до війни і здебільшого, за нашою інформацією, за нашою комунікацією, підтримують Україну”, — розповів В’ячорка.

Він упевнений, що ядерні погрози Лукашенка — теж із цього числа.

“Ядерна зброя для нього — це блакитна мрія з дитинства. Зрозуміло, що він буде нею лякати, але він її не контролює”, — акцентував радник лідерки білоруської опозиції Світлани Тихановської.

На його думку, Лукашенко зараз виконує роль російського губернатора.

“Від цього залежать дешеві енергоресурси, дотації, які він отримує, і військово-політична підтримка, щоб він утримався при владі. Він від цього залежить, і він за це боротиметься до кінця”, — зауважив Франак Вячорка.

Читайте також: Лукашенко використовує будь-який інформаційний привід, щоб показати свою значущість, — Добротвор

Прямий ефір