Необхідно сприяти розвитку антивоєнних настроїв усередині Росії, — Фесенко

Володимир Фесенко. Фото: uatv.ua

Ситуація в Курській області неоднозначно вплинула на настрої в російському суспільстві. Але усвідомлення того, що війна, яку розв’язав Володимир Путін, може прийти в дім до кожного росіянина, поступово з’являється. Необхідно стимулювати народ Росії до розвитку антивоєнних настроїв. Таку думку сьогодні, 16 серпня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив політолог Володимир Фесенко.

“Вплив ситуації в Курській області на суспільний настрій неоднозначний. Є люди, їх трохи більш як 15% від загальної кількості населення, яких долає почуття помсти, і вони хочуть знищити всю Україну. Але є й інший полюс. І таких людей більшість. За деякими даними російських соціологічних досліджень, 58% становлять прихильники припинення війни”, — сказав він.

Протестні настрої в Росії існують, але в меншості, зазначив експерт.

“Напевно є люди, які готові взяти зброю і воювати зі злочинним путінським режимом. Про це говорять і кримінальні справи, які відкривають у Росії. Є і прояви силових дій проти російської влади. Це поодинокі випадки, але це особливість сучасної Росії. Росія путінська в чомусь нагадує гітлерівську Німеччину. Мій діагноз саме такий”, — зауважив він.

Ситуація в Курській області наочно демонструє, що війна вже зайшла на територію Росії. Щоб це припинити, необхідно чинити тиск на Кремль. І це необхідно усвідомити кожному росіянину, впевнений Фесенко.

“Війна переходить на територію Росії. І це поступово впливає на настрої росіян, які усвідомлюють весь жах і небезпеку цієї війни. Розуміють, що цю війну треба припиняти. І якщо вони хочуть припинити цю війну, їм треба чинити тиск на власну владу”, — сказав він.

Першою ознакою відродження громадської думки й свобод у Росії можуть стати рухи матерів. Наразі йдеться про протести матерів військовослужбовців строкової служби, які незаконно потрапили на фронт.

“У Росії поновлюється рух матерів. У цьому випадку — це матері строковиків, молодих солдатів, яких призвали в армію, які не повинні за російськими законами брати участь у військових діях. І це впливає на настрій певного сегмента російського суспільства. Зараз головне — підштовхувати, сприяти розвитку антивоєнних настроїв усередині самої Росії”, — резюмував політолог.

Читайте також: Операція ЗСУ в Курській області — інструмент політичного і військового тиску на Росію, — Фесенко

Прямий ефір