Курська операція ЗСУ стала ударом для Путіна — розбір (ВІДЕО)

Територія Курської області, що під контролем ЗСУ. Ілюстрація: deepstatemap.live

Західні чиновники порівняли операцію ЗСУ в Курській області з провалом путінського бліцкригу на початку повномасштабного вторгнення в Україну, повідомляє FREEДОМ.

Путін зіткнувся зі справжньою дилемою, наголосив президент США Джо Байден.

Не просто трюк, це серйозна військова операція, яка була блискуче проведена, дуже смілива і зухвала за своєю концепцією — так охарактеризував дії українських військових у Курській області сенатор-демократ Річард Блументаль.

“З російського ж боку це провал за всіма статтями — у командуванні, розвідці, веденні бою, рішучості”, — цитує сенатора видання Politico.

Блументаль під час зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським заявив, що нездатність Кремля захистити Росію можна порівняти з провалом, який змусив його відступити 2,5 роки тому.

Україна вкотре продемонструвала світові, що марнославство Путіна і російські гасла про “другу армію світу” — не більше ніж фарс.

“У безглуздій, марнославній війні Путін убив десятки тисяч росіян, домігся розширення НАТО, зокрема вздовж гігантського кордону з Фінляндією, дав бунтівникам підійти до Москви під час бунту Євгена Пригожина 2023 року, а тепер дозволив вторгнутися в Росію вперше з 1941 року. Можливо, росіянам час переосмислити, наскільки Путін корисний для їхньої безпеки”, — цитує колишнього посла США в Росії Майкла Макфола видання Politico.

Російська розвідка попереджала про підготовку українського наступу ще за два тижні до того, як ЗСУ увійшли в Росію. Однак Генштаб РФ вирішив не ставити до відома про дані розвідки Путіна, повідомляє Bloomberg. Глава Генштабу Валерій Герасимов не тільки нічого не сказав, але ще й доповідав, що противник, мовляв, зупинений, загроз на кордоні немає.

Не забули у Кремлі й про методички для журналістів. Щоправда, так звані “темники” розробили тільки через два дні після прориву кордону.

“Особливий акцент журналістам рекомендують зробити на “зусиллях” федеральної влади, Володимира Путіна та уряду, які “не кидають нікого в біді”. Співрозмовники “Медузи” в лояльних до Кремля ЗМІ зазначають, що отримали рекомендації тільки вдень [8 серпня], хоча наступ ЗСУ почався 6 серпня. Вони припускають, що в політблоці Адміністрації президента не розуміли масштабів того, що відбувається, тому не змогли скласти “методичку” більш оперативно”, — пише видання “Медуза”.

Попри повний провал захисту кордонів своєї держави, Путін продовжує зображати ефективного й обізнаного менеджера. А винуватцями у своїй неефективності диктатор вирішив зробити російських військових і чиновників. Так, під час останньої наради, на якій обговорювалася ситуація в регіоні, Путін зірвався на тимчасово виконувача обов’язки губернатора Курської області Олексія Смирнова, коли той заявив про глибину проникнення.

“Обурення Путіна щодо зухвалості України захопити близько 1 000 кв. км Курської області Росії слід розглядати в контексті незаконної окупації Путіним у 100 разів більшої території України (понад 100 000 кв. км) сьогодні. Закінчення цієї війни вимагає, щоб Росія покинула демократичну Україну”, — наголосив міністр оборони Великої Британії Грант Шеппс у соціальній мережі Х.

У Бєлгородській області слідом за Курською ввели режим надзвичайної ситуації.

А головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський доповів президенту України Володимиру Зеленському, що під контролем ЗСУ перебуває близько 1000 кв. км російської території.

“Для забезпечення правопорядку та першочергових потреб місцевого населення на підконтрольних територіях створено військову комендатуру, начальником якої призначено генерал-майора Москальова. Наші війська продовжують вести наступальні дії”, — повідомив Сирський.

Тим часом Росія змушена перекидати свої війська на Курський напрямок. І через брак особового складу ставку роблять на строковиків. Так, призовників 80-ї мотострілецької дивізії у Мурманській області готують до перекидання під Курськ, пише видання “Агентство”, посилаючись на батьків солдатів.

“Зараз у військовій частині йде підготовка строковиків до поїздки у відрядження в Курську область. Створено курські батальйони. Цю інформацію нам підтвердило командування на присязі 3 серпня. У Курській області тривають бойові дії, і є загроза життю наших синів. Командування не дотримується заяви Володимира Путіна від 13 червня 2023 року — не направляти солдатів, які проходять строкову службу, в зону проведення бойових дій”, — йдеться в заяві батьків призовників.

Крім того, російських строковиків змушують підписати контракт із Міноборони РФ.

“Син дзвонив, їм сказали: “Ви все одно підете, але зараз ми вам будемо платити бойові. А якщо не погодитеся, то підете під суд, і все одно підете воювати, нікуди не дінетесь”. Тобто їх все одно планують туди відправити. На них морально намагаються тиснути, намагаються обробити та відправити в цю діру наших дітей”, — цитує матір одного зі строковиків видання “Верстка”.

Поки в Росії щосили риють траншеї та намагаються зміцнитися, побоюючись подальшого просування ЗСУ, українські сили поповнюють обмінний фонд. 13 серпня президент України Володимир Зеленський повідомив про понад сотню полонених російських військових, зокрема йдеться про строковиків, а також про бойовиків підрозділу “Ахмат”.

Читайте також: Буферна зона і військова комендатура на території Курської області: про необхідність створення розповів військовий аналітик

Нагадаємо, Курська операція ЗСУ розпочалася 6 серпня. На сьогодні Сили оборони України контролюють понад 1000 кв. км території регіону, понад 80 населених пунктів.

Читайте також: Раптова і успішна на всіх етапах — Курську операцію ЗСУ оцінили експерти

Прямий ефір