Україна робить усе можливе, щоб обміни військовополоненими з РФ тривали, — Лубінець

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець. Скріншот: uatv.ua

Україна робить усе можливе, щоб великі обміни військовополоненими з Росією тривали. Про це в ефірі “Радіо Свобода” заявив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець. І додав, що попри значне поповнення обмінного фонду під час Курської операції, найближчим часом великих угод з Росією очікувати не варто, передає FREEДOM.

“Українська сторона постійно виступає з ініціативою проведення великих обмінів, зокрема неодноразово через посередників ми виступали з ініціативою проведення обмінів “усіх на всіх”. Чи вірю я, що найближчим часом може відбутися обмін “усіх на всіх”? Ні, не вірю. Чи вірю я, що українська сторона робить усе можливе, щоб великі обміни відбувалися? Так, цим займається велика команда Координаційного штабу, і я особисто у щоденному режимі”, — заявив Дмитро Лубінець.

Водночас він підтвердив, що операція ЗСУ у Курській області Росії покращує ситуацію із поверненням українських громадян із території Російської Федерації, а також з окупованих територій України.

За словами Лубінця, українська сторона в цьому процесі хоче спиратися на принцип справедливості та домовитися із Російською Федерацією про принципи проведення обмінних процесів.

“Мені дуже хотілося б, щоб ми з Росією домовилися нарешті про принципи проведення обмінних процесів та повернення цивільних громадян, використовуючи цю ситуацію. Нам треба використати принцип справедливості. Хто раніше потрапив у полон, той раніше виходить. У нас є списки військовополонених та цивільних заручників, яких росіяни взяли в полон ще до початку повномасштабного вторгнення — з 2014 року. У нас є оборонці Маріуполя, які понад два роки перебувають у полоні. Серед них є навіть ті, хто після верифікації та підтвердження Міжнародним комітетом Червоного Хреста був поранений у полоні, що взагалі нонсенс з погляду міжнародного гуманітарного права”, — заявив уповноважений Верховної Ради з прав людини.

Він не уточнив, чи російська сторона надала вже списки людей, яких у межах обмінного процесу хоче повернути в першу чергу, посилаючись на чутливість обмінних домовленостей.

Читайте також: Україна створює буферну зону в Курській області — деталі (ВІДЕО)

Прямий ефір