Встановлення контролю ЗСУ над газовимірювальною станцією “Суджа” не впливає на транзит російського газу в Європу, — економіст

Ілюстративне фото: pixabay.com

Встановлення Збройними силами України контролю над містом Суджа Курської області РФ не впливає на транзит російського газу в Європу. Про це сьогодні, 16 серпня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

Він наголосив, що Україна є надійним партнером європейських країн щодо забезпечення тих обсягів газу, які законтрактовані, й вони будуть поставлені. Пендзин констатував, що факт перебування Суджі під контролем українських Збройних сил жодним чином не змінює ставлення до транзиту.

“Тобто попри те, що на сьогодні росіяни кілька разів потрапили в адміністративну будівлю газовимірювальної станції “Суджа”, попри те, що там були “прильоти”, триває транзит. Він трішечки зменшився, але суто з контрактних питань, там 7% було зменшення. На сьогодні транзит іде без жодних обмежень. І наші партнери у Східній Європі, які є основними реципієнтами отримання цього газу, на сьогодні до України претензій мати не можуть”, — сказав економіст.

Пендзин також зазначив, що наприкінці 2024 року закінчується контракт НАК “Нафтогаз України” та РАТ “Газпром” щодо транзиту російського газу українською територією.

“І вже сьогодні наші партнери активно шукають механізми, щоб це питання вирішити. Зокрема, стає питанням місце передачі газу. Тобто, словацькі та угорські фірми, які на сьогодні є основними покупцями російського газу, обговорюють можливість передачі газу від контрагентів на території Російської Федерації, тобто не на кордоні України та Європейського Союзу, а власне на “Суджі”. Таким чином газ, який буде транзитуватися територією України, буде вже газом європейських партнерів. Крім усього іншого, найімовірніше, це буде не російський газ, а буде газ Азербайджану, Туркменістану. Це буде газ тих країн, з якими Україна на сьогодні підтримує дипломатичні відносини. Тобто, це питання зараз активно обговорюється”, — сказав він.

Читайте також: Сили оборони завершили пошук та знищення противника у Суджі — нові деталі операції повідомив Сирський

Прямий ефір