Операцією в Курській області Україна показала Заходу, що заслуговує на паритет у можливостях, — політолог

Ігор Чаленко. Фото: Facebook

Курська операція Сил оборони України показує країнам Заходу, що не потрібно боятися Путіна і його гучних заяв, малювати якихось обмежень і “червоних ліній”, а навпаки — необхідно допомагати Києву. Такою думкою в ефірі телеканалу FREEДОМ поділився політолог, голова Центру аналізу та стратегій Ігор Чаленко.

Він зазначив, що світові лідери, стежачи за подіями в Курській області, роблять обережно-позитивні висновки.

“Багато коментарів ми чуємо про те, що від України очікують більше інформації. І дуже позитивно для нас те, що більшість партнерів, дійсно, оцінюють операцію Сил оборони України в Курській області, як продовження тієї самої оборони”, — сказав Чаленко.

Гість ефіру наголосив, що кремлівський режим, традиційно із заявами “ніхто не відмовлявся від переговорів”, навпаки — посилює наступ на фронті. Особливо важкою залишається ситуація на Покровському та Торецькому напрямках.

“Усі слова Путіна щодо миру завжди були спрямовані виключно на уповільнення підтримки України з боку Заходу. Тому зараз цілком очевидно, що Київ показує: ми абсолютно заслуговуємо на паритет у можливостях. Ця операція сьогодні знову-таки показує західним країнам, що не потрібно боятися, не потрібно малювати собі якихось обмежень, а навпаки — Києву необхідно допомагати”, — акцентував спікер.

Політолог також зазначив, що Україна очікує дозволу від США завдавати ударів фугасними ATACMS по військових об’єктах у тилу РФ. На його думку, Вашингтон уже на пів дорозі до цього рішення.

“Щодо позицій Вашингтона, то ми очікуємо дозволу на використання фугасних ATACMS дальністю до 300 кілометрів, які дадуть нам змогу наносити більш серйозні удари безпосередньо по військовій інфраструктурі російського агресора, тим самим нейтралізуючи його плани із захоплення українських територій і подальших масових обстрілів наших міст. Я думаю, що Сполучені Штати вже перебувають на пів дорозі до надання такого дозволу”, — зазначив Чаленко.

Раніше на Заході було заведено вважати, що надання озброєння країні, яка захищається від агресії, може спровокувати ескалацію. Але, вважає політолог, Курська операція ЗСУ показала зворотне.

“Сьогодні ми розуміємо, що ввідні змінилися. Якщо раніше такі країни, як Сполучені Штати, Німеччина розглядали надання далекобійного озброєння як новий виток ескалації, то після Курської операції — про який виток ескалації можна говорити? Це навпаки, можна вважати, деескалація. Оскільки агресору в авральному режимі доводиться шукати резерви по всій лінії фронту”, — сказав Чаленко.

Зважаючи на це, питання щодо подальшої ескалації лунатиме дедалі рідше з боку західних союзників України, вважає політолог.

“Адже всі розуміють, що все надане Україні озброєння було спрямоване якраз із метою, навпаки, стимулювати деескалацію і наблизити адекватні, справедливі, мирні переговори. Те, чого так не хоче Путін”, — резюмував Чаленко.

Читайте також: Удари по військових базах у РФ — це теж захист: коли західні країни дозволять Україні бити ще далі

Нагадаємо, раніше голова “Міжнародної асоціації малих міст” Олексій Буряченко сказав, що операція ЗСУ у Курській області стала поштовхом до того, що західні партнери заговорили про наступний етап підтримки України.

Прямий ефір