Звідки РФ знімає війська для захисту Курської області, розповів Гетьман  

Олексій Гетьман. Фото: facebook.com/alexeyhetman

Прорив кордону в Курській області Силами оборони України змусив російське військове командування перекидати свої резерви з інших напрямків фронту, зокрема з Харківського. А також з окупованого Криму та Калінінградської області. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ сказав військовий аналітик Олексій Гетьман.

Те, що росіяни почали перекидати в Курську область війська з інших напрямків, цілком очікувано. Однак, за словами аналітика, поки що окупанти не знімають особовий склад із Покровського, Торецького напрямків і той контингент, що залучений у штурмах біля Часового Яру.

“Вони точно не чіпатимуть зараз військових на Покровському, Часовоярському та Торецькому напрямках. Там у них тактична ініціатива, вони просуваються на незначну відстань. Нехай і на 100-300 метрів за добу, але просуваються постійно. Прибрати звідти війська — значить зупинити ці наступальні дії. Тоді це морально доб’є, я думаю, все російське військове керівництво середньої та вищої ланки”, — зазначив Гетьман.

За його словами, частину військ росіяни зняли вже з Харківського напрямку.

“Там наші деякі бригади очікували наступу, вже знали, що ось-ось він має розпочатися. Але, як встановила військова розвідка, уже наступати нікому. Зняли війська звідти, які планували залучити у своєму наступі”, — сказав аналітик.

Крім того, окупанти перекидають додаткові сили з Криму та Калінінградської області, доповнив гість ефіру.

“Знімають війська з кордонів РФ, зокрема з Фінляндією, з Ленінградського військового округу. Усі вони вже вирушають — хтось їде, хтось уже доїхав саме на Курський напрямок. За 40 км від кордону вони будують фортифікації, копають траншеї, протитанкові рови, намагаються там укріпитися. Якщо це не допоможе зупинити наше просування, тоді доведеться знімати війська вже зокрема і з Покровського напрямку”, — зазначив спікер.

Водночас Гетьман наголосив: якщо зняти навіть невелику кількість військ на Покровському напрямку, це для ворога, по суті, зупинити їхню наступальну операцію.

“Там дійсно дуже гаряче. Ця ділянка фронту за шириною займає приблизно від усієї лінії фронту 5-7%. І там відбувається від 30 до 50% бойових зіткнень. Можете собі уявити? На 7% фронту відбувається половина всіх бойових дій. І щойно росіяни знімуть звідти війська, цей наступ закінчиться. Є вже інформація, що війська, які планувалося відправити на посилення російських сил на Покровському напрямку, вже туди не їдуть”, — резюмував гість ефіру.

Аналітик упевнений, що Курська операція уже принесла вагомі результати. Насамперед тому, що стала повною несподіванкою для противника.

“Ця операція вже досягла великих успіхів. Її результати вже видно, і буде видно далі. Вона була настільки успішна, тому що зокрема використовувався фактор несподіванки. Ефект несподіванки дає армії, що наступає, в такій війні, як сьогодні, “вікно можливостей” на 2-3 тижні. Далі це вже не буде несподіванкою. Першу мету досягнуто. А далі — подивимося”, — зазначив Олексій Гетьман.

Читайте також: Російські строковики та “кадировці” здалися в полон у Курській області: на важливі деталі звернув увагу Гетьман

Нагадаємо, у полон Збройних сил України у Курській області 14 серпня здалася ціла рота російських військових.

Раніше повідомлялося, що на підконтрольній Україні території Курської області створено військову комендатуру. ЗСУ взяли під контроль 82 населені пункти. 

Прямий ефір