Як світ відреагував на наступ України в Курській області — деталі (ВІДЕО)

ЗСУ. Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

Міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський підтримав право України оборонятися на території Росії в Курській області. З ним згоден також президент Фінляндії Александр Стубб. Глава фінської держави окремо зазначив, що Київ може використовувати зброю, надану Гельсінкі, на російській території. Утім, за інформацією The Telegraph, Велика Британія не дає Україні дозволу на використання ракет Storm Shadow у межах наступальної операції в Курській області, повідомляє FREEДОМ.

6 серпня 2024 року українські військові зайшли в Курську область РФ. Відтоді, за даними головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського, українська армія контролює близько тисячі квадратних кілометрів російської території та понад 70 населених пунктів.

В операції Київ використовує як вітчизняне озброєння, так і західне. І хоча раніше РФ всіляко погрожувала Заходу якимись “червоними лініями” за постачання Києву озброєння, тепер ЗСУ і зовсім використовують західну техніку в Курській області, і Москва мовчить.

“Якщо беремо просто формально: ескалація — має бути відповідь, але її немає. Тому все це нісенітниці, що не можна бити ракетами, ті ж ATACMS і так далі, що Україна досить довго просить. Неодноразово і президент їздив до США про це говорив. Це не страшно, відповіді не буде, вже підтверджено електронікою. Відповіді не буде”, — упевнений політолог Олег Лісний.

Українська сторона все ще не має дозволу на удари вглиб РФ далекобійними ракетами. Тому президент України Володимир Зеленський доручив міністру оборони Рустему Умєрову і дипломатам підготувати план того, як отримати цю згоду від партнерів.

Американські сенатори називають події у Курській області історичним проривом. 12 серпня, перебуваючи з офіційним візитом у Києві, сенатори від Республіканської та Демократичної партій Ліндсі Грем і Річард Блументаль зазначили, що всі обмеження Вашингтона на використання американської далекобійної зброї ЗСУ потрібно зняти.

“Що я думаю про Курськ? Сміливо, блискуче, чудово. Так тримати! Путін почав цю війну, але ви даєте йому зрозуміти, що він зробив фатальну помилку. Ми цінуємо те, що ви робите і підтримуємо. Нехай люди воюють там. Дайте українцям зброю, яка їм потрібна, щоб виграти війну, яку вони не можуть дозволити собі програти”, — заявив сенатор від Республіканської партії США Ліндсі Грем.

Високо оцінює і підтримує український прорив у Курській області також і ЄС. Верховний представник Євросоюзу з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель після телефонної розмови з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою заявив, що Європейський Союз повністю підтримує боротьбу українського народу.

Згодом право Києва оборонятися на території агресора підтримав і глава МЗС Чехії Ян Ліпавський. А президент Фінляндії окремо нагадав про право України використовувати передану фінську зброю на території РФ.

“У нас немає жодних обмежень на те, яку зброю і яким чином може використовувати Україна. Відправною точкою є те, що Україна має повне право захищати себе в межах міжнародного права”, — наголосив президент Фінляндії Александр Стубб на пресконференції.

Попри загальну підтримку західними партнерами української операції в Курській області, уряд Великої Британії все ще не дав Києву дозволу на використання далекобійних ракет Storm Shadow у межах цієї наступальної операції, пише видання The Telegraph. Утім, Британія продовжує надавати військову допомогу для підтримки права України на самооборону від нападу РФ.

“Усім стала абсолютно очевидна слабкість позицій Путіна, слабкість позицій РФ. Звичайно ж, це має підштовхнути наших партнерів до ключового для нас питання — політичного рішення використати далекобійне озброєння на всю його можливість, дальність і вглиб РФ по військових об’єктах, а також як превенцію по літаках, що є носіями ракет і КАБів”, — зауважив кандидат політичних наук Олексій Буряченко.

І хоча уряд Великої Британії ще не підтримав дозволу Києву на удари вглиб РФ, місцеві аналітики вже відзначають слабку позицію РФ у цьому питанні. Як пише The Guardian, посилаючись на наукового співробітника Королівського коледжу Лондона Джейда МакГлінна, прорив ЗСУ в Курській області наочно продемонстрував, що так звані червоні лінії Кремля — це лише слова, і що Росія не така сильна, як декому здається.

Читайте також: Це війна Путіна проти Росії: як американські політики відреагували на події в Курській області (ВІДЕО)

Прямий ефір