Чи готовий Кремль до масштабної мобілізації, чи використає у війні строковиків — розбір (ВІДЕО)

Російський солдат. Фото: ТАСС

Уже до кінця року в Росії можуть оголосити нову мобілізацію через брак солдатів на фронті, зокрема й під Курськом, пише видання Bloomberg із посиланням на джерела, близькі до Кремля і Міністерства оборони Росії. Експерти впевнені: рішення Путіна збільшити виплати добровольцям не принесло очікуваного результату. Охочих іти в армію мало, а у місцевої влади вже не вистачає фінансування для так званого додаткового заохочення, повідомляє FREEДОМ.

Російська армія не має достатнього резерву нових солдатів, адже втрати на передовій досягли максимуму від початку повномасштабного вторгнення в Україну в лютому 2022 року. Британська розвідка припускає, що Росія до кінця серпня втрачатиме щонайменше 1000 солдатів щодня.

“Путіну потрібно близько 500 тис. осіб протягом наступних 12 місяців, щоб компенсувати спад і ротацію своїх військ, розгорнутих в Україні. Поточна стратегія набору в Росії, яка заснована на виплаті добровольцям зарплат вищих за ринкові, буде неадекватною для досягнення цієї мети. Замість цього уряд, найімовірніше, перемкне свою увагу на призовників”, — вважає економіст Bloomberg Economics Russia Алекс Ісаков.

Щоб уникнути оголошення непопулярної в суспільстві мобілізації, Кремль змушений шукати нові підходи для залучення добровольців. З кінця липня ті, хто укладе контракт із Міноборони, отримуватимуть одноразову виплату від держави — 400 тис. руб. (2,9 тис. дол.) На додачу до цієї суми, добровольцям платять і з місцевих бюджетів. Однак жодні виплати не можуть розв’язати проблему збільшення чисельності російської армії. Тому в українській розвідці впевнені: Путін оголосить нову мобілізацію.

“Суми дійшли, залежно від регіону, до 2 млн російських рублів (14,5 тис. дол., — ред.). Це величезні гроші для Росії. Відповідь очевидна — потік добровольців катастрофічно зменшується. І в останні місяці армія РФ вперше зіткнулася з кадровим недобором. У Росії є план з мобілізації, і, згідно з ним, зафіксовано майже 10% недобору. Якщо триватиме затяжна війна, то не пізніше, ніж влітку 2025 року Росія зіткнеться з дилемою: або зупиняти це все, або оголошувати повторну масштабну мобілізацію. Тягнути Кремль буде до останнього, оскільки, на думку керівництва РФ, масштабна мобілізація може серйозно похитнути політичну ситуацію”, — цитує видання “Forbes Україна” керівника Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирила Буданова.

“Ухвалення рішення про загальну мобілізацію свідчитиме про поразку особистої позиції Путіна щодо проведення так званої “спеціальної військової операції”. Причому йшлося про те, що російський диктатор говорив про обмежений військовий контингент, який бере участь безпосередньо в бойових діях на території України. Тобто не йшлося про оголошення загальної мобілізації чи третього етапу часткової мобілізації. Тому, на мій погляд, навіть запровадження третього етапу часткової мобілізації — це серйозні іміджеві втрати для центральної влади та особисто Путіна. Це свідчення того, що війна не просто постукала у двері росіян, а вже ведеться безпосередньо на російській території”, — зауважив військово-політичний аналітик Дмитро Снєгирьов.

І без того плачевний стан російської армії ускладнює наступ ЗСУ в Курській області. Росія змушена перекидати свої війська на цей напрямок. Зараз робиться ставка на строковиків. Наприклад, призовників 80-ї мотострілецької дивізії в Мурманській області готують до перекидання під Курськ, пише видання “Агентство”, посилаючись на батьків солдатів.

“Зараз у військовій частині йде підготовка строковиків до поїздки у відрядження в Курську область. Створено курські батальйони. Цю інформацію нам підтвердило командування на присязі 3 серпня. У Курській області тривають бойові дії, і є загроза життю наших синів. Командування не дотримується заяви Володимира Путіна від 13 червня 2023 року — не направляти солдатів, які проходять строкову службу, в зону проведення бойових дій”, — йдеться в заяві батьків призовників, яку опублікував Telegram-канал “Агентство. Новости”.

Раніше матері інших солдатів строкової служби вже зверталися до Путіна із закликом вивести їхніх синів із Курської області. Мало того, що не вивели, так ще й строковиків, які встигли евакуюватися, примушують підписувати контракти з Міноборони.

“Син дзвонив, їм сказали: “Ви все одно підете, але зараз ми вам будемо платити бойові. А якщо не погодитеся, то підете під суд і все одно підете воювати, нікуди не дінетесь”. Тобто їх все одно планують туди відправити. На них морально намагаються натиснути, намагаються обробити та відправити в цю діру наших дітей”, — розповіла мати одного зі строковиків Telegram-каналу “Верстка”.

Загалом за 2,5 року війни в Україні загинули щонайменше 159 російських строковиків, підрахувало BBC. Журналісти зазначають, що реальна кількість напевно вища. Це пов’язано з тим, що в десятках випадків Міноборони РФ запевняє родичів загиблих, що ті добровільно підписали контракт.

Читайте також: У РФ немає боєздатних оперативних резервів для ведення бойових дій у Курській області, — Мусієнко

Прямий ефір