Путін дуже піклується про лояльність еліт, — Галлямов

Володимир Путін. Фото: gettyimages.com

Путін з віком стає сентиментальним, тому не поспішає карати своїх соратників, які попадаються на корупційних злочинах. Крім того, російський диктатор намагається зберегти добрі стосунки з елітами, щоб не бути поваленим ними. Таку думку в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив російський політолог Аббас Галлямов.

“Він розуміє, що еліти, якщо будуть ним незадоволені, — це прямий шлях до повалення, тому що населення ним уже незадоволене. Єдине, що може перешкодити повноцінній революції, це якраз відмова еліт від антипутінської діяльності. Якщо вони всі будуть до нього лояльні, то ніякої революції не станеться. І тому він хоче показати їм усім, що, хлопці, ви можете бути якими завгодно ідіотами, я можу вас покарати, звільнити, але все-таки до в’язниці не посаджу”, — зауважив він.

Галлямов вважає, що Путін намагається показати елітам, що їм невигідно проти нього вести змови.

“Він добре вивчив урок Хрущова, який був повалений саме тому, що це правило порушував. Він дестабілізував ситуацію в елітах, скорочував армію, обіцяв “розпогонити”, як він говорив, генералів. Він називав чекістів неробами, нахлібниками, і обіцяв скоротити їхню чисельність, зменшити їм виплати, зробити їх цивільними. Він обіцяв регіональним секретарям ротацію, мовляв, омолодження кадрів потрібно робити. І невдоволення, яке зріло в елітах, наклалося на накопичення невдоволення в народі, пов’язане з ситуацією, коли різко погіршувалося становище з продовольчим постачанням. Невдоволення фіксувалося повсюдно. І не випадково, до речі, той пленум, на якому Хрущова зняли, був присвячений саме питанням сільського господарства. Тобто еліти, які дочекалися зростання невдоволення з боку народу, його скинули. Путін цей урок вивчив і тому намагається створити таку ситуацію, за якої елітам невигідно шукати варіанти альтернативного господаря”, — пояснив політолог.

Читайте також: “Ситуація почала змінюватися”: про можливий початок розколу еліт у Росії розповіла Курносова

Прямий ефір