Україна і Британія розробляють нову угоду про 100-річне партнерство — деталі (ВІДЕО)

Флаг Британии и Украины. Фото: gettyimages.com

Київ і Лондон розпочали роботу над угодою про 100-річне партнерство. Про це повідомили в Офісі президента України (ОПУ). Так, довгостроковий договір базуватиметься на політичному співробітництві, вільній торгівлі та стратегічному партнерстві, а також взаємодії у сфері безпеки, інформує FREEДОМ.

Україна провела перший раунд переговорів із Великою Британією щодо укладення двосторонньої угоди в Києві.

“Велика Британія першою підписала безпекову угоду з Україною, а тепер першою працює над історичним документом про 100-річне партнерство. Сподіваємося, що переговори будуть успішними, щоб цей історичний документ незабаром підписали президент України та прем’єр-міністр Великої Британії”, — повідомив керівник ОПУ Андрій Єрмак.

Раніше в Лондоні пообіцяли виділяти щорічно 3 млрд фунтів стерлінгів — майже 3,5 мільярда євро на рік для підтримки України, заявив міністр закордонних справ Великої Британії Девід Камерон під час свого другого візиту до Києва в травні. Це найбільше зобов’язання Британії за витратами з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, пише Тhe Guardian.

Уже 7 липня новий глава британського дипломатичного відомства Девід Леммі запевнив, що новий уряд і надалі підтримуватиме Україну.

19 липня президент України Володимир Зеленський зустрівся з новообраним прем’єр-міністром Великої Британії на Даунінг-стріт.

Глава Української держави також звернувся до британського уряду з проханням зняти обмеження на використання далекобійних ракет по цілях у Росії.

“Путіну не соромно завдавати бомбових ударів по житлових кварталах, міських площах, лікарнях, школах. А Росія використовує близько трьох з половиною тисяч керованих бомб на місяць, і неможливо збити їх усі, але можна знищити всі носії бомб. І я прошу вас проявити своє лідерство в цьому, і, будь ласка, переконайте інших своїх партнерів зняти обмеження. Нам потрібен цей крок, крок, який змусить Росію прагнути до миру”, — зі звернення Зеленського.

За інформацією The Telegraph, британський уряд не дозволив українським Збройним силам використовувати Storm Shadow у Курській області. Водночас в канцелярії британського прем’єр-міністра наголосили, що Лондон надає військову допомогу, щоб підтримати право України на оборону.

На думку британських військових, ракети Storm Shadow змогли б вражати залізничні вузли та ключові дороги, що ведуть до Курська, в радіусі понад 100 км.

“Путін наляканий. І це покаже, що Захід повністю відданий Україні, чого досі не було видно”, — заявив британський командир батальйону швидкого реагування НАТО (2005-2007 рр.) Хеміш де Бреттон-Гордон.

Позиція щодо використання ракет Storm Shadow залежить не тільки від уряду Великої Британії, кажуть аналітики. Ракети виробляються спільно з Францією, а це означає, що Париж також має право голосу щодо умов.

“Коли США дадуть дозвіл на використання далекобійної зброї, тоді відразу ж партнери підтягнуться зі своїми дозволами, і все піде своєю чергою. Це питання, яке має бути вирішене з часом, і явно не Великою Британією”, — зазначає політичний експерт Андрій Городницький.

Велика Британія, поряд зі США та Німеччиною, лідер у допомозі Україні. Згідно з даними британського уряду, Велика Британія зобов’язалася виділити Україні понад 14 мільярдів євро з лютого 2022 року, з яких близько 9 мільярдів — на військову допомогу. Зокрема майже 3,5 мільярда євро — на військову допомогу до 2025 року.

Читайте також: Коаліція з перехоплення російських ракет в українському небі: експерти пояснили, за яких умов її буде створено

Прямий ефір