Антарктида абсолютно демілітаризована: чим займається українська експедиція, розповів Дикий

Українська станція "Академік Вернадський" в Антарктиді. Фото: uac.gov.ua

Україна є частиною глобальної науки, яка вивчає загальнопланетарні процеси в Антарктиді. Цей материк абсолютно не містить жодного озброєння, навіть РФ не розміщувала тут жодної зброї, але вона встановила в Антарктиді апаратні системи, які залучені в системі ГЛОНАСС — глобальній навігаційній супутниковій системі. Про це в інтерв’ю телеканалу FREEДОМ розповів український науковець, військовий і публіцист Євген Дикий, який з 2018 року очолює Національний антарктичний науковий центр.

“Україна досі одна з п’яти країн світу, яка ловить антарктичний криль. Адже в Антарктиді ми не тільки наукою займаємося, а й ведемо економічну діяльність. Пара мільйонів доларів податків в українську казну йде тільки з цього промислу”, — сказав він.

Але основна діяльність в Антарктиді, зауважив Дикий, звісно, — наука.

“Ми в Антарктиді є частиною глобальної науки, яка вивчає загальнопланетарні процеси. Найпростіший приклад. Магнітні поля Землі сходяться біля двох полюсів — північного і південного. Думаю, не варто пояснювати значущість магнітосфери Землі. Елементарно — вона впливає на людський організм, на будь-який наш гаджет. Магнітні поля впливають на всю планету, але ловити їх і вивчати треба саме в полярних регіонах.

Або озоновий шар. Думаю, кожен школяр чув, що таке озонова діра і наскільки це серйозна проблема. Але, на жаль, далеко не кожен дорослий знає, що цю озонову діру відкрили на нашій станції. Щоправда, вона тоді не називалася “Академік Вернадський”, це була британська станція “Фарадей” (1996 року Британія передала станцію Україні). Британські фізики відкрили, що з озоном відбувається щось дивне. І саме з цього моменту пішла вся ця величезна міжнародна “двіжуха” — спочатку з’ясовували, що ж відбувається, а потім почали тиснути на політиків, щоб заборонити фреон та інші речовини, що руйнують озон. Заборонили”, — розповів науковець.

За його словами, працюючи на станції в Антарктиді, українські науковці отримують інформацію з кількох сфер науки про Землю, у сфері клімату, у сфері екології.

“Наші вчені є частиною великих міжнародних програм, працюють на рівних зі своїми західними колегами та при цьому не емігрують, залишаються українськими вченими”, — звернув увагу Дикий.

Також він повідомив, що 1959 року було підписано Договір про Антарктику, який абсолютно демілітаризував 10% планети.

“В Антарктиці не можна мати жодної зброї. І це контролюється. Усі станції завжди відкриті для спостерігачів, у будь-який момент. Антарктида абсолютно демілітаризована, і росіяни теж це поки що не порушують. Але є нюанс. У росіян там стоять деякі апаратні системи, які залучені в систему ГЛОНАСС. Від того, що у них там стоять ці апаратні комплекси, ГЛОНАСС працює точніше — чим далі у тебе рознесені приймальні антени, тим точніше ти можеш відкалібрувати систему. А по ГЛОНАСС росіяни ракети наводять на Україну”, — пояснив науковець.

Повне інтерв’ю: Свобода ніколи не буває безкоштовною: велике інтерв’ю з ученим Євгеном Диким

Прямий ефір