Україна методично зменшує можливості російської авіації — розбір експерта

Наслідки удару по аеропорту "Липецьк". Фото: radiosvoboda.org

Сили оборони України проводять роботу зі зменшення можливостей російської авіації: за два тижні завдано ударів по шести аеродромах РФ. Про це сьогодні, 15 серпня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко.

“Необхідно зазначити, що фактично за два тижні Україна завдала ударів по шести аеродромах на території Росії. Це аеродром “Морозовськ”, це “Липецьк”, це “Халіно”, це “Борисоглібськ”, це “Балтимор” під Воронежем та “Саваслейка”. Тобто можна відзначити, що Україна досить серйозно взялася зараз якраз саме за аеродроми, оскільки на одних аеродромах базуються переважно носії керованих авіабомб, такі літаки як Су-34 зокрема, наприклад, “Липецьк” та “Морозовськ”, й там знищувалися склади з авіабомбами. У “Саваслейці” дійсно перебуває МіГ-31К, там є військово-транспортна авіація та є склади, зокрема з ракетами “Кинджал”, — сказав він.

Експерт повідомив, що на сьогодні Росія виробляє в середньому 3-4 ракети “Кинджал” Х-47М2 на місяць, й тому Україна шукає шляхи, щоб вражати не тільки місця стоянок літаків, але й місця розташування ракет та авіабомб. За словами Мусієнка, якщо росіянам періодично вдається вчасно перемістити літаки, вивівши їх з-під удару, то зі складами так не виходить.

“Авіабомби, ракети, паливно-мастильні матеріали, все, що розташовано на складах, інфраструктурні об’єкти аеродрому ти нікуди не перевезеш. І, відповідно, по них зараз прицільно завдають ударів українські сили для того, щоб виводити з ладу або летовища як такі, й для того, щоб робити їх неможливими для використання для противника, або завдають удари по складах, де зберігаються саме боєприпаси, снаряди й засоби авіаційного ураження, які використовує Росія. У “Саваслейці”, зокрема, є пошкодження. Уже є супутникові знімки, зараз вони верифікуються. Там була пожежа, є знищені складські приміщення якраз біля аеродрому”, — сказав він.

Експерт не виключає, що на цьому аеродромі на складах могли бути знищені ракети “Кинджал”.

“Якщо ми позбавили запасу Росії на 2-3 місяці, наприклад, а там не менше ракет повинно було б перебувати, відповідно, це вже досить-таки успішний результат. Тому зараз триває комплексна робота для того, щоб зменшити можливості російської авіації. І ця робота ведеться й українськими засобами ППО, й ударами безпосередньо по російських аеродромах”, — сказав Мусієнко.

Він також прогнозує, що на російську авіацію чекають непрості часи.

“Адже вони змушені шукати нові аеродроми, додаткові можливості. А досить багато чого прив’язано саме до існуючої аеродромної мережі, тому що звідти здійснюються вильоти, маршрути, пілоти вже, які навчилися, які якраз звикли до того, щоб здійснювати вильоти саме з цих аеродромів. Якщо їх перебазувати, можливі помилки, як було в Моздоку, коли недосвідчений екіпаж фактично заходив на посадку, й борт упав у горах, тому що вони не знали про ландшафт місцевості, вони там не літали. Це все тягне за собою досить серйозний ланцюжок, й поки Україна чекає, що Захід дасть нам право бити, зокрема ATACMS по території Росії, ніхто не сидить склавши руки й завдає ударів. За липень Україна вже перевершила Росію в так званих дипстрайках, в ударах по її території. Майже на 100 дронів більше Україна запустила, ніж Росія. Тому тут прогрес очевидний”, — наголосив Мусієнко.

Читайте також: Курськ, Брянськ, Воронеж, Саваслейка: Сили оборони України завдали масованої атаки дронами на військові авіабази РФ (ВІДЕО)

Як повідомлялося раніше, за час повномасштабного російського вторгнення Україна в 100 разів збільшила виробництво дронів. Зараз 96% БпЛА, які закуповує держава, — українського виробництва.

Також удари по військових об’єктах РФ завдаються українськими ракетами. Зокрема, протикорабельну ракету “Нептун” модернізували до рівня ударів “земля — земля”.

Прямий ефір