“У нього все добре, думає про вибори”: відмову Іванішвілі зустрічатися з американською делегацією прокоментував Васадзе

Гела Васадзе. Фото: cacds.org.ua

Засновник і почесний голова правлячої партії Грузії “Грузинська мрія” Бідзіна Іванішвілі відмовився від зустрічі з сенаторкою Джин Шахін і конгресменом Майком Тернером, які проводили зустрічі в Тбілісі. Йому подібні зустрічі не потрібні, у нього все добре. Іванішвілі вже готується до майбутніх виборів у Грузії, щоби закріпити своє правління “залізобетонно”. Таку думку висловив політолог Гела Васадзе в ефірі телеканалу FREEДОМ сьогодні, 15 серпня.

“А навіщо йому зустрічатися із сенатором і конгресменом? Хіба він може щось із ними вирішити? У нього все добре, у нього все прекрасно. [Іванішвілі] розклав свої яйця в різні кошики і чекає, коли будуть вибори тут, у Грузії. На яких він оформить своє правління, причому залізобетонне. Будуть репресії, не буде репресій, — залежить від того, яка буде загальна ситуація. А з іншого боку, він чекає виборів у Сполучених Штатах Америки. І, виходячи з їхніх підсумків, будуватиме свою політику”, — вважає Васадзе.

На його думку, нинішня влада Грузії сьогодні більше думає не про стратегію, а про тактику.

“Ми часто говоримо про те, що ось є стратегія, буде завтрашній день, післязавтрашній. А ці в основному думають про тактику. Тобто як день протриматися та ніч простояти. Що сьогодні зробити так, щоб залишитися у владі. А завтрашній день — про це я подумаю завтра, як у “Віднесених вітром” (роман американської письменниці Маргарет Мітчелл, — ред.). Тут приблизно те ж саме”, — сказав гість ефіру.

Раніше з американськими політиками зустрівся глава грузинського уряду Іраклій Кобахідзе. За підсумками зустрічі він заявив, що влада Грузії очікує від США зустрічних кроків, які нормалізують відносини між країнами.

Але говорячи про перезавантаження, Кобахідзе мав на увазі зовсім інше, вважає Васадзе.

“Говорячи про перезавантаження відносин, він мав на увазі, мовляв, друзі, давайте будемо вдавати, що все залишилося як раніше. Мовляв, зараз ви самі бачите, яка ситуація. Ви самі бачите, що ми вам, загалом, напевно, потрібні. Хоча я думаю, що взагалі тут, на Південному Кавказі, дуже сильно переоцінюють свою важливість для Сполучених Штатів. Дуже сильно переоцінюють. Так, є певні інтереси. Але якщо раптом США втратять Грузію, запевняю вас, переважна більшість не просто американських громадян, але й американських політиків, журналістів та інших, цього не помітять”, — наголосив Васадзе.

На його думку, саме Грузія та її сусіди мають бути зацікавлені у вибудовуванні надійних партнерських відносин зі Сполученими Штатами, щоб не опинитися під повним впливом Росії.

“Це нам потрібно думати. Нашим сусідам потрібно думати. Тому що ось такі ігри на свіжому повітрі, не зовсім свіжі, можуть призвести до того, що дійсно ми повністю підемо під вплив Росії. А якщо ми підемо під вплив Росії, то і наші сусіди автоматично туди потраплять. Це просто географія. Географія — це доля. Сусіди не тільки по Південному Кавказу, але й по Центральній Азії. Європі варто також замислитися”, — резюмував Васадзе.

Читайте також: Влада Грузії боїться тільки однієї сили — тих хлопців, які сьогодні захищають свободу і незалежність України, — Васадзе

Прямий ефір