У Чорному морі попередньо може перебувати 400 мін, — Плетенчук

Одеський пляж. Фото: КП "Узбережжя Одеси"/omr.gov.ua

У акваторії Чорного моря попередньо може перебувати 400 мін, тому необхідна повноцінна програма з розмінування. Про це сьогодні, 15 серпня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів речник ВМС ЗС України, капітан 3-го рангу Дмитро Плетенчук.

“Останніми озвученими цифрами було чотири сотні, але в будь-якому випадку, звичайно, треба проводити повноцінну, повномасштабну операцію. Так, у нас є розрахункові плани, тобто ми цю операцію давно плануємо, давно до неї готуємося. Навчання серії Sea Breeze проходить якраз за цією тематикою. Того року вони відбувалися, до речі, в Чорному морі в Румунії, якраз за тематикою протимінної діяльності. Цього року ми теж плануємо провести черговий етап навчання в Чорному морі Sea Breeze з протимінної діяльності”, — сказав він.

Спікер зазначив, що така операція у своїй початковій стадії займе кілька місяців — йдеться про розмінування основних шляхів підходу, якірних стоянок, фарватерів.

“Сама операція з розмінування Чорного моря займе кілька років. І, на жаль, ще нашим онукам, напевно, залишиться робота. Якщо ми досі зустрічаємося з мінами з Другої світової війни, відповідно, роботи, на жаль, це на роки”, — сказав Плетенчук.

Читайте также: Туреччина, Румунія і Болгарія почали протимінну операцію в Чорному морі: про нюанси розповів Лакійчук

Нагадаємо, з 1 липня Туреччина, Румунія і Болгарія розпочали спільний пошук мін в окремих районах Чорного моря. Це робиться для того, щоб підвищити безпеку судноплавства, зокрема, експорту українського зерна.

Прямий ефір