У Молдові є нове покоління і ті, які люблять Путіна, — Нантой

Прапор Молдови. Фото: ukrinform.ua

Після анексії Росією Криму 2014 року в Молдові проводилося соцопитування. Згідно з його даними, 64% громадян Молдови на правому березі Дністра тоді дуже високо оцінювали Володимира Путіна. Ба більше, виявилося, що 72% громадян Молдови, які вважають себе українцями, дотримувалися думки, що Крим увійшов до складу РФ легітимним шляхом. Про це сказав депутат парламенту Молдови, експерт з питань придністровського врегулювання Оазу Нантой у проєкті “Люди доброї волі” телеканалу FREEДОМ.

“У нас у країні серед етнічних українців у 2014 році 83% дуже високо оцінювали Володимира Путіна”, — зазначив Нантой. 

Він також зауважив, що сьогодні практично третина жителів Молдови поділяють позицію Кремля щодо агресії проти України. Хоча, можливо, і не розуміють, що таке “русский мир”.

Усе це — наслідки радянського минулого Молдови, упевнений політик. 

“Менталітет “хомосовєтікус” превалював над п’ятим рядком у наших паспортах — національністю. Ця “совковість” наклалася на всі шоки і невдачі нашого переходу до ринкової економіки. Тому що коли ми говоримо, що Молдова — аграрна країна, то 53% жителів Молдови жили в сільській місцевості”, — зазначив Нантой. 

За щільністю населення Республіка Молдова була на першому місці в колишньому Радянському Союзі, доповнив спікер. 

“І коли зникла ця фальш під назвою колгоспи і радгоспи, то виявилося, що цей сегмент суспільства — не при справах. І почався, з одного боку, вихід громадян Молдови, а з іншого боку — люмпенізація (процес втрати якимось соціальним шаром характерних рис, що супроводжується переходом до нижчого соціального статусу, — ред.)”, — сказав Нантой.

За його словами, у Молдові досі є категорії жителів, які не вивчили мову країни. 

“Вони десятки років живилися російською пропагандою. І ось вони стають благодатним матеріалом для маніпуляцій з боку російської пропаганди. Так, є нове покоління. І є ті, які люблять Путіна. Вони формально живуть в одній країні, але вони одне одного абсолютно не розуміють, їм нема про що говорити. Це специфіка нашого суспільства, яке важко, але позбувається минулого”, — акцентував Оазу Нантой.

Повна версія інтерв’ю“На жаль, третина жителів Молдови поділяє позицію РФ щодо війни проти України”: велике інтерв’ю з молдавським депутатом Оазу Нантойєм

Раніше Нантой зазначав, що нині плани Кремля найбільш агресивні щодо Молдови. На ситуацію в країні вплинуло повномасштабне вторгнення РФ до України, оскільки до його початку в лютому 2022-го Росія розраховувала на Придністровський конфлікт. 

Прямий ефір