Зміна ставлення з боку ЄС до Молдови — заслуга громадян, вони позбулися ганьби захопленої держави, — Нантой

Оазу Нантой. Фото: gagauzinfo.md

Зміна ставлення до Молдови з боку Європейського Союзу — це заслуга громадян держави. Вони консолідувалися і позбулися ганьби захопленої держави, коли 15 листопада 2020 року проголосували за президентку Маю Санду. Такою думкою поділився депутат парламенту Молдови, експерт із питань придністровського врегулювання Оазу Нантой у проєкті “Люди доброї волі” телеканалу FREEДОМ.

“Громадяни Молдови продемонстрували, що ми — цивілізована країна, коли надали всебічну підтримку українським біженцям, незважаючи на наші мізерні ресурси. Суспільство змінюється, змінюється на краще. Так, не так швидко, як хотілося б. Але таке життя”, — зазначив Нантой.

За словами політика, практично мільйон громадян Молдови сьогодні перебуває за межами держави.

“Але наша діаспора вражала країни, в яких вони живуть, своєю мобілізованістю і своїм, так би мовити, усвідомленням важливості участі у виборах у Молдові. Тому змінилося і ставлення Європейського Союзу до нас. І, звичайно, справедливий мир в Україні — це головна умова, щоб можна було будувати якісь плани”, — акцентував політик. 

Нантой упевнений, що головне для Молдови — зберегти мир. І не менш важливо, щоби справедливий мир було встановлено в Україні. Суспільству необхідно консолідуватися, особливо напередодні виборів, вважає політик. 

“Нам потрібно подолати виклики і 2024-го, і 2025 року. Тому що у нас 2025-й буде дуже складний — парламентські вибори. Нам не можна розслаблятися, потрібна консолідація суспільства. Нам потрібен мир, справедливий мир в Україні. І тоді це буде процес, який надасть сенс існуванню Республіки Молдова як держави”, — наголосив Нантой. 

Повна версія інтерв’ю“На жаль, третина жителів Молдови поділяє позицію РФ щодо війни проти України”: велике інтерв’ю з молдавським депутатом Оазу Нантойєм

Прямий ефір