Лукашенко розуміє, що небезпечно призначати наступника, тому про це не йдеться, — Карбалевич

Олександр Лукашенко. Фото: president.gov.ua

Наступник самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка з’явиться лише тоді, коли диктатор сам матиме намір піти. Наразі він боїться призначати наступника, щоб не втратити владу. Про це сьогодні, 14 серпня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів білоруський політолог Валерій Карбалевич.

“Фактично, наступник з’являється тоді, коли сам вождь збирається йти. Лукашенко поки нікуди йти не збирається, тому питання про наступника поки не актуальні. Якщо раптом він призначить якогось наступника, оголосить його, для самого Лукашенка це небезпечна ситуація, бо він перетворюється на президента, що йде. Це означає, що всі політичні інститути, вся номенклатура, всі чиновники почнуть орієнтуватися на нового лідера, і влада з рук Лукашенка буде йти. Це дуже небезпечна ситуація, тому на сьогоднішній момент ніякого наступника немає”,— пояснив він.

Формально, у разі якщо з Лукашенком щось трапиться, його обов’язки виконуватиме голова Ради Республіки Національних зборів Республіки Білорусь Наталя Кочанова, зазначив експерт.

“За законом, у разі якщо чинний президент не може з якихось причин виконувати свої обов’язки, функцію президента починає виконувати голова Верхньої палати парламенту, сьогодні це Наталія Кочанова. Вона в короткий термін має провести нові президентські вибори. Це якщо підходити суто формально”, — сказав він.

Читайте також: Лукашенко прагне убезпечити себе і своїх близьких, — Карбалевич

Прямий ефір