З яких країн мігранти частіше їздять на заробітки до Росії — аналіз Чупік

Трудові мігранти в Росії. Фото: ТАСС

При депортації з РФ абсолютно немає значення, звідки прибув мігрант, немає значення колір його очей і колір волосся. Таджики в Росії меншою мірою зазнають репресій, ніж узбеки та киргизи. Велика частка мігрантів у РФ — із Таджикистану. Про це сьогодні, 14 серпня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповіла правозахисниця, безплатна юристка для мігрантів Валентина Чупік.

“Киргизи в пайовому відношенні найбільше зазнають агресії з боку поліції просто тому, що серед них взагалі немає синьооких блондинів, і форма очей, і форма обличчя у них різко відрізняється від тієї, яка подобається поліцейським”, — зауважила вона.

За словами Чупік, те, що скоротилася кількість таджиків, це не означає, що не скоротилася кількість представників інших країн.

“Кількість узбеків за період з 2022 року впала вчетверо. Вони стали обирати інші, безпечніші і спокійніші країни, ніж Росія. Щодо громадян Таджикистану, у них фактично вимкнено інтернет у країні, у них немає альтернативних джерел інформації, вони не розуміють, що можна їздити в інші країни, проте до них ці чутки вже доходять. Перебуваючи в Росії, Казахстані, вони отримують доступ до інтернету і намагаються влаштуватися на інші вакансії, — повідомила правозахисниця.

Також вона оцінила ситуацію в Киргизстані та Узбекистані.

“На мою думку, зараз у них вже зрівнялася кількість тих, хто їздить до Росії і їздить в інші країни. Якщо раніше 85% киргизького потоку було направлено до Росії, то зараз близько 50%. Щодо громадян Узбекистану, у них уже понад 50% направлено поза Росією. Тільки у громадян Таджикистану близько 70% поїздок все ще здійснюється до Росії, але ця кількість неухильно падає. І це добре. Праценедостатня Росія зовсім не впорається зі своєю економікою, ні з якими галузями, якщо так поводитиметься стосовно мігрантів. А це означає, що чим швидше наші люди звідти поїдуть, тим швидше буде проведено реформи, які припиняють ці мігрантофобські практики. Це міграційне законодавство мігрантофобське, — резюмувала Чупік.

Читайте також: Росія активно намагається використовувати нелегальних мігрантів як шпигунів, — Ягун

Нагадаємо, поліцейських у Росії наділяють повноваженнями видворяти з країни мігрантів за низку адміністративних правопорушень без рішення суду. Відповідний закон підписав російський диктатор Володимир Путін. Одним пакетом Держдума ухвалила ще один документ. Він вводить новий правовий режим “висилки” з країни.

Прямий ефір