Мігрантофобія в Росії посилюється — Кремль вводить нові обмеження: деталі (ВІДЕО)

Громадяни РФ біля будівлі міграційного центру обслуговування населення Алмати. Фото: rferl.org

Поліцейських у Росії наділяють повноваженнями видворяти з країни мігрантів за низку адміністративних правопорушень без рішення суду. Відповідний закон підписав російський диктатор Володимир Путін. Одним пакетом Держдума ухвалила ще один документ. Він вводить новий правовий “режим висилки” з країни, інформує FREEДОМ.

Іноземця-порушника нібито включають до “реєстру контрольованих осіб”, істотно обмеживши його права. Наприклад, йому заборонено реєструвати юрособу, укладати шлюб, набувати і реєструвати майно, йому відмовляють у відкритті банківського рахунку та заміні водійських прав. 

Також Росія продовжує відправляти громадян інших країн на війну проти України. Так, тільки влада Москви за рік завербувала понад 2,5 тис. іноземних найманців, повідомляє Тhe Moscow Times. Серед них — і китайці, і серби, але більшість — громадяни Узбекистану і Таджикистану. 

За даними Єдиного пункту відбору на контрактну службу, близько 70% усіх контрактників — це росіяни з інших регіонів. Москвичі та жителі Підмосков’я становлять менше 20%.

“Незважаючи на заяви влади, інтерес до контрактів падав протягом усього року. Наприклад, у серпні 2023 року брати участь у війні зголосилися понад 3 тис. осіб, а в червні 2024 року кількість добровольців ледь перевалила за тисячу. Усіх охочих укласти контракт відправляють на війну під виглядом представників бюджетних установ: “Мосліфта”, “Мосгазу”, “Мосводоканалу”, “Мосметро” і “Автомобільних доріг” Москви”, — пише видання “Верстка” в Тelegram. 

Оскільки з ідеологічних міркувань росіяни не хочуть йти воювати, влада намагається заманити їх грошима. Зокрема, Путін підписав указ про одноразову виплату до 400 тис. рублів тим, хто підпише контракт із Міноборони до кінця року. 

Поряд із цим Держдума РФ ухвалила закон про розширення депортаційних повноважень МВС, який фактично розв’язує руки правоохоронцям. Тепер вони самостійно зможуть видворяти з країни іноземців за низку адміністративних правопорушень без рішення судів. 

“Минулого місяця таджицькі чиновники заявили, що близько 3 400 таджицьких трудових мігрантів були повернуті до Таджикистану з російських аеропортів за попередні шість місяців. Після того, як Росія заарештувала кількох громадян Таджикистану, підозрюваних у причетності до теракту під Москвою наприкінці березня, внаслідок якого загинуло понад 140 осіб, таджицькі трудові мігранти зіткнулися з посиленими обмеженнями всередині Росії та під час поїздок до РФ”, — йдеться в публікації “Крым. Реалии”. 

Міністерка праці Таджикистану Гульнора Хасанзода повідомила, що Кремль депортував 17 тис. її співвітчизників за останні пів року. 

Тим самим Росія провокує кризу трудових рук. На сьогодні в країні не вистачає від 4 до 8 млн трудових мігрантів. Правозахисники називають таку політику Кремля мігрантофобією. 

“Є ідеологія “русского мира”, православ’я, самодержавство, народність і все інше. А мігранти не зовсім вписуються у ці рамки: вони не можуть бути ні православними, ні самодержавними. І особливо не підходять у російську народність. Тому на мігрантів чиниться тиск з усіх боків. Нагнітається мігрантофобія”, — каже політолог, керівник медіацентру “Поистине” Руслан Айсін.

Потік мігрантів до Росії став набагато меншим, особливо після теракту в “Крокус Сіті Холі” 22 березня 2024 року. При цьому міграційний процес не можна перекрити повністю, впевнені експерти.

“Просто-напросто люди, які потребують коштів, шукають кращої долі в Росії. Насамперед, це таджики. Їм діватися нікуди. У них дуже великі проблеми, тому вони змушені їхати в Росію, підлаштовуються. Живуть часто нелегально, тому їх виловлюють, депортують, зараз — відправляють на війну. Але, незважаючи на все це, мігранти їдуть у РФ і російська влада намагається їх терпіти, тому що дуже не вистачає робочих рук”, — зазначає Айсін. 

У 28-ми регіонах РФ мігрантам заборонили працювати в таксі. У 18-ти — торгувати. У деяких областях Росії іноземців не приймають на роботу в готельний бізнес і навіть у бібліотеки. Не виключено, що заборони в працевлаштуванні для іноземців торкнуться й інших сфер діяльності.

Читайте також: Зростаюча мігрантофобія в Росії розпалює полум’я громадянської війни, — політолог

Нагадаємо, 8 серпня на російському офіційному інтернет-порталі правової інформації з’явився текст закону про посилення федерального державного контролю у сфері міграції. Документ посилює вимоги до іноземних громадян і вводить новий міграційний режим висилки. 

Прямий ефір