Чому РФ стурбована діяльністю України в Африці — підсумки турне Кулеби (ВІДЕО)

Глава МЗС України Дмитро Кулеба з президентом Малаві Лазарусом Чакверою. Фото: mfa.gov.ua

Збільшення підтримки України, а також підписання угод і меморандумів про співпрацю. Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомив про завершення свого четвертого африканського турне, під час якого він відвідав Малаві, Замбію та Маврикій. Глава МЗС зазначив, що провів понад 24 тис. кілометрів у дорозі, 33 години в літаках, провів низку перемовин у трьох країнах, інформує FREEДОМ.

З Малаві та Замбією Київ підписав меморандуми про політичні консультації. Також Дмитро Кулеба відвідав Маврикій — з ним Україна підписала договір про безвіз. Крім того, в українському МЗС повідомили про підготовку ще двох економічних угод із країною.

Важливість роботи з Африкою полягає в підтримці України на міжнародній арені, стверджує міністр закордонних справ.

“Дуже важливо системно, рік за роком працювати з країнами Африки. Що це дає Україні? Насамперед — зміцнення глобальної підтримки нашої держави та її ініціатив, зокрема формули миру, голосувань у Генеральній асамблеї ООН, протидію російському впливу та пропаганді, створення нових можливостей для бізнесу та економіки України”, — акцентував Кулеба.

Водночас в іншій частині Африки Малі та Нігер повідомили про розрив дипломатичних відносин з Україною. Країни звинувачують Київ нібито у “сприянні повстанцям”, які розгромили колону урядових військ Малі. У її складі перебували російські найманці ПВК “Вагнер”.

У МЗС України заявили, що такі дії урядів Малі та Нігеру не завадять відносинам Києва з континентом.

“Ми всі чудово розуміємо, наскільки ці країни залежать від Росії. І, звичайно, розуміємо, що ці рішення ухвалювали не тільки вони. Хочу акцентувати, що ці два рішення не матимуть суттєвого впливу на відносини України з країнами Африки. Це окремий блок держав, який вчинив так, як він вирішив вчинити. Однак, незважаючи на це, Україна активно втілює Африканську стратегію”, — заявив речник Міністерства закордонних справ України Георгій Тихий.

Дії Малі та Нігеру можуть бути наслідком боротьби Росії зі зростаючим впливом України на континенті, вважають експерти. Вони зазначають, що Києву вдається налагодити зв’язки з країнами, які налаштовані співпрацювати із Заходом.

Водночас минулорічний саміт Росія — Африка показав, що хоч Росія зберігає широку присутність у регіоні, країни не налаштовані на тісну співпрацю з Москвою. Тому РФ хоче нав’язати свій вплив силою.

“Росія діє так, щоб узяти під свій контроль по суті весь пояс Сахеля, який простягається від Малі до Судану. РФ намагатиметься і далі розхитувати безпеку інших країн цього поясу, щоб фактично взяти під контроль і розділити Африку цими своїми анклавами від Атлантичного до Індійського океану”, — зазначив спецпредставник МЗС України з Близького Сходу та Африки Максим Субх у коментарі “РБК-Україна”.

Зазначимо, 6 липня військові правителі Малі, Буркіна-Фасо і Нігеру оголосили про створення Конфедерації держав Сахеля. На момент проголошення у всіх цих країнах до влади прийшли хунти. Вони розірвали дипломатичні відносини з Францією та США, вимагали виведення західного військового контингенту, який перебував там для протистояння терористичним угрупованням. Натомість держави Сахеля розмістили на своїй території бойовиків ПВК “Вагнер” і оголосили про плани військової співпраці з Москвою.

Читайте також: Україна в Африці формує ландшафт для створення майбутніх контактів, а РФ розпалює проксі-війну — розбір Божка

Нагадаємо, 4-8 серпня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба здійснив візити до Малаві, Замбії та Маврикія. Четверте африканське турне глави МЗС було націлене на те, щоб продовжити розбудову відносин із країнами Африки.

Читайте також: Україні є що запропонувати й отримати натомість: про перспективи співпраці з країнами Африки розповіли експерти

Прямий ефір