Україна в Африці формує ландшафт для створення майбутніх контактів, а РФ розпалює проксі-війну — розбір Божка

Мапа Африки. Фото: pixabay.com

Україна в Африці формує ландшафт для створення майбутніх контактів. Про це сьогодні, 14 серпня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів голова Центру політичних досліджень “Доктрина” Ярослав Божко, коментуючи африканське турне глави МЗС України Дмитра Кулеби.

“Історія навіть не про наративну складову, а про формування певного ландшафту для створення контактів. Тобто Україна має десь посіяти, щоб потім десь зійшло. І багато в чому для нас важлива зараз навіть не стільки і не тільки наративна складова, скільки фізична присутність. Тобто присутність в Африці певних фахівців, присутність посольства і присутність представництва України, різних, можливо, потенційно навіть економічних акторів з України”, — сказав він.

Водночас Божко зауважив, що й РФ розуміє важливість Африканського континенту, намагається закріпитися в регіоні та формує там проксі-війну.

“Це вже не просто протистояння Росії та України в Африці, це протистояння Заходу й авторитарного блоку в Африці, в якому Україна однозначно виступає на боці Заходу та на боці демократичних сил в Африці. Росія, зі свого боку, намагається не допустити збереження якогось впливу демократичних сил та Заходу в Африці, відповідно, вона проводить низку ось цих ось різноманітних переворотів зі зміни режимів, підтримуючи якісь хунти місцеві, підтримуючи якісь збройні організації в Африці, які можуть сформувати тією чи іншою мірою ось цю потрібну для Росії конфігурацію, перекриття, по суті, континенту впоперек”, — вважає він.

Божко констатував, що у РФ немає можливостей впливати на всі країни Африки.

“І насправді Росія використовує свій ключовий інструмент — це присутність військових фахівців, ПВК-шників. Далеко не всі країни Африки, по-перше, є настільки соціально й політично нестабільними, що в них так легко провести держперевороти. Тому насправді Росія намагається вклинюватися в якісь доволі специфічні ситуації, які виникають не так часто, підтримувати ті чи інші сили у внутрішніх конфліктах в Африці, які, як правило, орієнтовані проти Заходу. Але це все-таки не та ситуація, яка Росією повністю створена. Вона намагається адаптувати свої можливості під конкретний політичний ландшафт тієї чи іншої країни, тобто підтримати якусь групу зброєю, відправити туди військових фахівців. Не у всіх випадках це можливо”, — сказав голова Центру політичних досліджень “Доктрина”.

За його словами, Росія почувається комфортно з тими країнами Африки, де найімовірніші й перевороти, й посилення сепаратизму, й якісь громадянські війни, й вторгнення сусідів.

“Із сильнішими державами Африки вона змушена пропонувати їм виключно прагматику, тобто якусь торгівлю енергоносіями, якусь, можливо, торгівлю, зокрема продовольством. І в неї немає таких на цей момент геополітичних ресурсів, щоб потенційно повністю контролювати Африканський континент. Але в неї існують певні військові ресурси для створення точок нестабільності, які потім можна взаємоконвертувати, тобто сформувати з них щось геополітично значуще”, — вважає Божко.

Читайте також: Багато країн Африки зацікавлені в Україні як новому партнері — політолог про африканське турне Кулеби

Нагадаємо, 4-8 серпня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба здійснив візити до Малаві, Замбії та Маврикія. Четверте африканське турне глави МЗС було націлене на те, щоб продовжити розбудову відносин із країнами Африки.

Прямий ефір