Російська економіка не зможе довго підтримувати війну при падінні доходів від нафти, — Савченко

Ілюстрація: gettyimages.com

Доходи Росії від нафтогазового комплексу різко впали через санкції та зниження цін на нафту. Попри те, що вони все ще надходять, їх недостатньо для довгострокового забезпечення війни та підтримання стабільності в країні. Про це сьогодні, 13 серпня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив економіст, фінансист, банкір, ректор Міжнародного інституту бізнесу Олександр Савченко.

“В останні два місяці доходи від нафтогазового комплексу різко знизилися. Вони все ще є, поки нафта продається вище 60 доларів, доходи від цієї галузі тривають, але вони падають. Чому? Тому що ціни почали трохи знижуватися, а видобуток нафти також почав скорочуватися. Причина в санкціях на технології — видобувати нафту стає все важче, а нової техніки і технологій немає”, — сказав він.

Економіст зазначив, що фундаментом існування Росії є доходи від нафти і газу.

“Поки доходи є, Росія може продовжувати воювати, навіть при падінні ВВП, і грошей у неї вистачить на ведення війни хоча б на рівні 2023 року. Однак, я із задоволенням зазначаю, що у Путіна вже не буде можливості у 2025 році витрачати більше, ніж у цьому і попередньому роках: дефіцит починає зростати, а Фонд національного добробуту скорочується”, — наголосив Савченко.

Хоча економічна ситуація в Росії, за його словами, має доволі тривожний вигляд, це все ж таки недостатньо серйозно, щоб істотно вплинути на громадську думку всередині країни.

“Щоб населення почало вимагати припинення війни і з нею пов’язувати погіршення свого життєвого рівня (який падає на 2-3% щорічно), потрібен час. Навіть Курська поразка — як політична, так і військова — поки що в головах цього населення не конвертується в правильні умовиводи, що винна війна, винні Кремль і Путін, які спровокували війну. На жаль, населення все ще підтримує війну. Думаю, що необхідно кілька років, щоб щось у головах змінилося в умовах такого роду санкцій”, — підсумував Олександр Савченко.

Читайте також: Черговий етап васальсько-сюзерінських відносин: можливу бартерну торгівлю між РФ і Китаєм проаналізував економіст

Раніше економіст Олександр Савченко зазначив, що всупереч офіційній статистиці, реального економічного зростання в Росії немає, а подальші інвестиції у військово-промисловий комплекс не призведуть до збільшення ВВП.

Прямий ефір