Перехід від війни до миру для РФ міститиме серйозну ймовірність значної економічної кризи, — Жаліло

Ілюстративний колаж: gettyimages.com

Після закінчення війни Росія повинна буде виплачувати Україні колосальні репарації для відновлення економіки та відшкодування збитків. У разі, якщо РФ відмовиться виплачувати репарації, на неї чекають серйозні санкції. Таку думку в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив доктор економічних наук, заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень Ярослав Жаліло.

За його словами, виплата репарацій Україні стане величезним навантаженням для російської економіки.

“Якщо такий механізм буде сформовано, Росії можна буде, очевидно, включатися в глобальну економіку, тому що їй потрібно буде десь заробляти гроші. Інший варіант, менш оптимістичний, але, можливо, більш реалістичний, полягає в тому, що Росія не погодиться виплачувати репарації, але при цьому вона залишиться під жорстким тиском санкцій. Тому говорити про те, що вона має бути конкурентоспроможною тощо, поки що передчасно”, — вважає Жаліло.

Він зауважив, що якщо РФ залишатиметься під потужним санкційним тиском, то не матиме ринкових відносин з рештою світу.

“Перехід від війни до миру, яким би він не був, все одно буде дуже жорстким ударом по російській економіці, а оскільки це закрита економіка, яка накопичила величезні суперечності за період адміністративного тиску, адміністративного розгону, ці порушені диспропорції буде дуже складно врегулювати. Тому питання переходу від війни до миру буде містити дуже серйозну ймовірність значної економічної кризи”, — висловив думку економіст.

Читайте також: Плата за війну в Україні: у російській економіці почалися незворотні процеси руйнування, — економіст

Нагадаємо, доктор економічних наук, професор Київського національного університету ім. Т. Шевченка, генеральний директор групи компаній Advanter Group Андрій Длігач розповів, що під тиском санкцій російська економіка не може розвиватися. І якщо РФ не припинить розв’язану нею війну проти України, то з 2026 року обвалення її економіки неминуче.

Прямий ефір