РФ влаштовує провокації на ЗАЕС, розуміючи, що покарання за це не буде, — Левусь

ЗАЕС. Фото: gettyimages.com

11 серпня російські окупанти влаштували пожежу на Запорізькій АЕС, звинувативши у всьому Україну. Українська сторона назвала це провокацією з боку Росії. РФ неодноразово влаштовувала різні провокації, щоб звинуватити в цьому Україну. Нинішня, швидше за все, пов’язана з тим, що вона виявилася не готовою до військових дій, які розгорнулися на її території. Про це в ефірі телеканалу FREEДOM розповів політолог Дмитро Левусь.

“Почнемо з того, що Росія справді влаштовує провокації з приводу і без приводу, особливо у такі переломні моменти. Зараз, коли стало очевидно, що вона виявилася не готовою до повноцінних військових дій на її території, у хід пішли провокації для того, щоб на міжнародному полі звинуватити Україну. При цьому Україна ще звинувачується у злочинах на території Росії”, — наголосив політолог.

За його словами, щодо самої пожежі на ЗАЕС — очевидно, що це був навмисний підпал.

“Пожежа сталася в градирні, яка знаходиться досить далеко від безпосередньо атомних блоків. По суті всі бачили просто величезний стовп чорного диму. Швидше за все, до цього ретельно готувалися і просто підпалили шини. Для нас очевидно, що це провокація. І заяви президента України Володимира Зеленського про те, що МАГАТЕ зобов’язані на це відреагувати — абсолютно правильне. Інша річ, які висновки зробить МАГАТЕ, — наголосив Левусь.

Він упевнений, коли з’ясується, що Росія причетна до такої провокації на небезпечному ядерному об’єкті, навряд чи отримає якесь покарання.

“В ідеалі, для України було б найдієвішим, якби на російський “Росатом”, який працює у всьому світі, були накладені санкції. А ще — витіснення представників Росії їхнього МАГАТЕ. Тому що зараз ситуація складається таким чином, що, можливо, МАГАТЕ якось і відреагує на всю цю ситуацію. Але не думаю, що пролунають словами звинувачення у бік РФ, — резюмував Дмитро Левусь.

Читайте також: Провокація не вдалася: функції градирні ЗАЕС та причини її займання пояснив енергетик-атомник

Нагадаємо, Єврокомісія вважає, що сам факт захоплення Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС) російськими військами створює небезпечну ситуацію. Про це сьогодні, 13 серпня, на брифінгу у Брюсселі заявив представник Європейської комісії з питань енергетики Тім Макфі.

Прямий ефір